Z domowej apteki: rzeżucha i truskawki
Korzystaj z nich z głową.
Truskawki
Uwaga na potas! Zajadaj się tymi soczystymi owocami, gdy są dostępne na straganach, bo mają w sobie bogactwo witamin, dzięki czemu wzmacniają organizm. Wykazują także działanie moczopędne. Ale niestety musisz ich unikać, jeśli przyjmujesz leki podnoszące poziom potasu. Bowiem z porcją truskawek, które także mają go w swoim składzie, leki te tworzą koktajl, który może doprowadzić do zaburzeń rytmu serca.
Rzeżucha na osłabienie
Choć Wielkanoc dawno za nami, nie rezygnuj z jedzenia rzeżuchy, szczególnie jeśli wiosenne osłabienie wciąż cię trzyma. Te pikantne kiełki są źródłem cennych witamin (C, A, K oraz witamin z grupy B) i minerałów (potas, cynk, fosfor, chrom, siarka, wapń i żelazo). Tylko nie przesadzaj z jej ilością, bo w nadmiarze może powodować stany zapalne pęcherza. 1-2 łyżki rzeżuchy dziennie w zupełności wystarczą.
Zobacz także: