Z etykiety: E 952 - Cyklaminian sodu

​Stosuje się go w wyrobach cukierniczych, zwłaszcza przeznaczonych dla diabetyków (czyli bez dodatku cukru), deserach, aromatyzowanych napojach bezalkoholowych oraz przetworach owocowych, dżemach, galaretkach, marmoladach, gumie do żucia, lodach i piwie bezalkoholowym. Znajduje się również w suplementach diety.

Ten słodzik producenci dodają do soków
Ten słodzik producenci dodają do soków123RF/PICSEL

Cyklaminian sodu jest sztucznym słodzikiem, pochodną kwasu cyklaminowego, czyli jego solą. Jest 30 razy słodszy niż cukier. Ma postać białego, krystalicznego proszku. Nie pachnie. Łatwo rozpuszcza się w wodzie.

Norma spożycia:  Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 11mg/kg masy ciała.

Wpływ na zdrowie:  Słodzik jest zakazany w Stanach Zjednoczonych, Szwecji, Francji, Holandii, Wielkiej Brytanii oraz Norwegii. Cała grupa cyklaminianów, także E 952, jest ciągle badana, ponieważ podejrzewa się, że są one odpowiedzialne za poważne choroby. W testach na zwierzętach podawanie dużych dawek najpierw doprowadziło do powstania u nich nowotworu, lecz nowsze badania nie potwierdziły związku między rakiem a słodzikiem.

Pojawiły się również informacje, że częste stosowanie może doprowadzić do pogorszenia zdrowia przy takich chorobach jak Parkinson i epilepsja. E 952 może sprzyjać powstawaniu wad wrodzonych u dzieci, których matki spożywały ten słodzik w ciąży.

Potrójnie czekoladowe muffinyStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas