Za co pokocha cię twoja trzustka?
Oto sprawdzone sposoby, by zadbać o trzustkę i uchronić ją przed chorobami.
Badaj krew
Regularnie, przynajmniej co 2 lata. Skierowanie wypisze każdy internista. Najważniejszy jest poziom amylazy i laktazy, enzymów odpowiadających za trawienie węglowodanów oraz tłuszczów. Ich podwyższony poziom może świadczyć o ostrym lub przewlekłym zapaleniu narządu.
Ogranicz tłuszcze
Unikaj tłustych mięs, smażonych potraw, sosów na bazie masła, śmietany i majonezu. Bez ograniczeń jedz za to tłuste ryby (kwasy omega-3 chronią trzustkę) i dobrej jakości oliwę (najlepiej z pierwszego tłoczenia).
Zrezygnuj z alkoholu i papierosów
Regularne picie i palenie niszczy struktury trzustki produkujące enzymy i insulinę - szkody bywają nieodwracalne. I tak: u palaczy rak trzustki wykrywany jest średnio w wieku 62 lat, a u osób nadużywających alkoholu - rok wcześniej. U abstynentów choroba ta zwykle ujawnia się w wieku 70-72 lat.
Pij zieloną herbatę
U kobiet zmniejsza ona ryzyko raka o połowę, u mężczyzn - o 40 proc.
Polub
Brokuły, winogrona i jogurt. A także szpinak - chroniący przed rakiem, niskotłuszczowe tofu - bogate źródło białka. Przyprawiaj dania imbirem i kurkumą.