Zadbaj o mocne kości

Po 40. roku życia w organizmie kobiety obniża się poziom estrogenów. Wpływa to na zakłócenia gospodarki wapniem, który jest głównym budulcem kości. Stają się one słabsze, bardziej podatne na złamania. Na szczęście można temu zapobiec. Wystarczy umiejętnie pobudzać powstawanie nowej tkanki kostnej.

Kości to rusztowanie ciała. Warto zadbać o ich kondycję
Kości to rusztowanie ciała. Warto zadbać o ich kondycję123RF/PICSEL

1. Pozbądź się nadwagi

Każdy nadprogramowy kilogram zwiększa nacisk na szkielet i osłabia kości. Dodatkowo pulchne osoby potrzebują więcej składników odżywczych, by nasycić nimi wszystkie tkanki. Z tego powodu często - mimo okazałego wyglądu - są one niedożywione, a wraz z nimi ich kości. Stają się one wówczas coraz cieńsze i bardziej łamliwe, a zbyt duża masa dodatkowo jeszcze zwiększa ryzyko złamań.

2. Wystrzegaj się drakońskich diet

Osiągnięcie prawidłowej wagi jest bardzo ważne, ale musi być zrobione z głową. By pozbyć się nadwagi, nie głódź się! Powinnaś odchudzać się dobrze zbilansowaną dietą o obniżonej kaloryczności, ale zawierającą wszystkie niezbędne organizmowi składniki odżywcze. Jeśli nie jesteś w stanie poradzić sobie z ustaleniem takiej diety, skorzystaj z porady dietetyka, który ułoży Ci idealny, dostosowany do Twoich potrzeb, jadłospis.

3. Jedz nabiał

Ma najwięcej łatwo przyswajalnego wapnia i powinien zajmować naczelne miejsce w Twojej codziennej diecie. Najwięcej tego mikroelementu zawierają sery podpuszczkowe żółte - już 4 plastry dziennie pokrywają dzienne zapotrzebowanie na wapń. Jednak doskonałe jest również mleko i jogurty. Jeśli nie możesz pić krowiego, spróbuj zastąpić je kozim - jest łagodniejsze dla organizmu.

W przypadku, gdy gorzej trawisz produkty mleczne możesz wraz z nimi łykać dodatkowo enzymy trawienne - laktazę (do kupienia w aptekach), które pomogą Ci je strawić i przyswoić z nich składniki odżywcze. Jeśli jednak pod żadnym pozorem nie bierzesz nabiału do ust, koniecznie jedz jak najwięcej białej fasoli, suszonych fig, kalarepy, brokułów czy serka sojowego tofu. One również zawierają wapń (choć kilkukrotnie mniej niż mleko).

4. Słoneczne kąpiele

Korzystaj z nich, jak najczęściej możesz. Gdy tylko pogoda pozwoli, przez ok. 20 min wystawiaj do słońca twarz, dekolt oraz dłonie. Pamiętaj, że nie powinny być pokryte preparatami z filtrami. Pod wpływem promieni ultrafioletowych w naszym organizmie produkowana jest witamina D. Substancja ta o 80 proc. zwiększa przyswajanie wapnia - minerału, który jest głównym budulcem kości.

5. Nie zapominaj o rybach

Gdy zimą z braku słońca, mamy za mało witaminy D, uzupełniaj jadłospis w bogate w nią morskie ryby - śledzie, łososie, makrele (zwłaszcza te z puszki z ośćmi), tuńczyki, szprotki, czy sardynki. By dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy D, powinnaś jeść ryby co najmniej 4 razy w tygodniu.

6. Rozważ Hormonalną Terapię Zastępczą

Odpowiednio dobrana HTZ uzupełnia niedobór estrogenów w organizmie. Dlatego, gdy przechodzisz menopauzę i czynność Twoich jajników powoli wygasa, koniecznie porozmawiaj ze swoim lekarzem o zastąpieniu ich odpowiednimi lekami. HTZ - rozpoczęta we właściwym momencie - zapobiega osłabieniu kości i rozwojowi osteoporozy.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas