Zakwas z buraków – naturalny probiotyk
To idealna propozycja po antybiotykoterapii, na poprawę wyników krwi i wzmocnienie organizmu. W czasie obecnej pandemii jest wręcz niezbędny w naszej diecie.
Zakwas czy sok?
Nie mylmy zakwasu z sokiem z buraka. O ile po zakwas możesz sięgać codziennie, to picie surowego soku z buraków w większych ilościach może poważnie rozregulować pracę przewodu pokarmowego.
Zakwas to pełen zestaw witamin i mikroelementów - z dobrze przyswajalnym żelazem na czele - oraz probiotyk, dostarczający jelitom dobrych bakterii. Pij 1/4 szklanki dziennie.
Składniki
- 2 kg buraków
- 2-3 główki czosnku
- 10 ziaren czarnego pieprzu i 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście ziela angielskiego i ok. 3 łyżki soli.
Przygotowanie
Buraki obierz, umyj i pokrój na nieduże kawałki (najlepiej w plastry). W dużym słoju układaj warzywa warstwami - na przemian buraki i przyprawy. Zalej wystudzoną, osoloną wodą - łyżka soli na litr wody. Odstaw na 6 dni. Przecedź. Trzymaj w lodówce. Pij po ¼ szklanki dziennie.