Zapalenie krtani
Otwierasz usta, aby coś powiedzieć, a wydobywa się z nich jedynie szept lub piski? Do tego ten ból i suchość w gardle...

123RF/PICSEL
Zapalenie krtani
Otwierasz usta, aby coś powiedzieć, a wydobywa się z nich jedynie szept lub piski? Do tego ten ból i suchość w gardle...

Aby pozbyć się infekcji Tymianek obfituje w substancje, które niszczą bakterie, a zarazem łagodzą drapanie w gardle, hamują kaszel oraz pobudzają regenerację śluzówki krtani. Gałązkę świeżego zioła zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw na 20 minut. Ciepły napar pij małymi łykami albo płucz nim gardło. 123RF/PICSEL

Bywa spowodowane infekcją wirusową, bakteryjną albo reakcją uczuleniową. Początkowo pojawia się chrypka, drapanie i swędzenie w gardle. Potem dochodzi ból, kłopoty z wydobyciem głosu. Chorobie często towarzyszą napady kaszlu, uczucie suchości w przełyku, problemy z połknięciem czegokolwiek. Leczenie w skrajnych wypadkach oparte jest na antybiotykach, lekach przeciwzapalnych albo antyhistaminowych, jednak istnieje też wiele naturalnych sposobów, które pomagają w uporaniu się ze schorzeniem. 123RF/PICSEL

Okłady z torfu wspomagają leczenie krtani i gardła. Pół kilo pasty borowinowej (dostępna w aptece) przełóż do torebki foliowej, zamknij i zanurz w gorącej wodzie na 20 minut. Następnie wyjmij pastę z torebki, uformuj kompres i połóż na szyję. Owiń folią i kocem. Stosuj 2 razy dziennie. Źródło: Na żywo 123RF/PICSEL

Kit pszczeli pokrywa podrażnioną śluzówkę cienkim filmem, zapobiegając jej wysychaniu. Dodatkowo powstrzymuje namnażanie bakterii, łagodzi drapanie w gardle i chrypę. Łyżeczkę propolisu zalej wieczorem ciepłą wodą (maksymalnie 40oC – powyżej kit traci swoje właściwości) i odstaw na noc. Wypij rano na czczo i nie jedz nic przez ok. 45 minut. 123RF/PICSEL

Liście malin regenerują tkanki krtani i strun głosowych, działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Pięć świeżych lub suszonych liści zalej 300 ml zimnej wody i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Przestudź. Wypłucz gardło wywarem, wypluwając go potem do zlewu. Powtarzaj zabieg 3 razy dziennie przez 4 dni.123RF/PICSEL

Przyspieszenie leczenia Okład z ziemniaków „wyciąga” stan zapalny, leczy chrypkę i drapanie w gardle. Ugotuj 3 obrane bulwy. Roztłucz je i jeszcze gorące zawiń w gęstą gazę. Przyłóż bardzo ciepły okład do gardła, trzymaj aż wystygnie. Wykonuj zabieg raz dziennie – aż do ustąpienia dolegliwości. 123RF/PICSEL

Ryż koi ból, nawilża oraz regeneruje nabłonek gardła i krtani. Pół szklanki ziarenek zalej 2 szklankami zimnej wody i gotuj na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Następnie podziel kleik na 4 części i jedz co 3 godziny.123RF/PICSEL

Nawilżenie gardła Siemię lniane wzmacnia i natłuszcza delikatną wyściółkę górnych dróg oddechowych oraz chroni przed podrażnieniami. Łyżkę mielonych ziaren lnu zalej szklanką wrzątku. Odstaw na 20 minut do zaparzenia. Po tym czasie powoli wypij powstały kisiel. Spożywaj 2 razy dziennie przez 10 dni. 123RF/PICSEL

Oliwa z oliwek hamuje rozwój bakterii i stanów zapalnych, pomaga w łagodzeniu bólu, chrypki i problemów z przełykaniem. Trzy razy dziennie łyżkę oleju żuj w ustach przez 15 minut – aż stanie się biały. Następnie wypluj, wypłucz usta i umyj zęby pastą. 123RF/PICSEL

Czosnek ma działanie odkażające i antybakteryjne. Rozetrzyj ząbek, zalej ciepłą wodą i powoli wypij. Pamiętaj, by napój nie był gorący. Zbyt wysoka temperatura podrażnia śluzówkę.123RF/PICSEL