Zbieraj chwasty!

Zrobisz z nich leczniczy napar, maseczkę albo sałatkę czy koktajl. Dzikie rośliny to nasza rodzima superżywność. Mają moc!

Zrywaj małe, młode listki (w przypadku pokrzywy ze szczytów, mniszka ze środka rozety). Mają mniej goryczy w smaku. I najważniejsze: zbieraj wyłącznie te rośliny, które znasz!
Zrywaj małe, młode listki (w przypadku pokrzywy ze szczytów, mniszka ze środka rozety). Mają mniej goryczy w smaku. I najważniejsze: zbieraj wyłącznie te rośliny, które znasz!123RF/PICSEL

Zamiast wydawać majątek na suplementy, zbieraj je na łąkach i polach! Nie musisz ich wysiewać, podlewać ani pielić. Wyrosną same! Mowa o dzikich roślinach i chwastach.

Większość z nich znamy doskonale. Pokrzywa, krwawnik czy mniszek lekarski (popularny mlecz) to cenione przez medycynę naturalną składniki leczniczych naparów i maści. Ale oprócz właściwości leczniczych chwasty zawierają ogromne ilości substancji odżywiających nasz organizm: witamin i minerałów. Są więc doskonałą bazą dla kuracji przeciwstarzeniowych, odchudzających i uodparniających. Dzięki dużemu stężeniu aktywnych bioskładników można je nazwać superżywnością! "Nie trzeba sięgać po egzotyczne rośliny, jak spirulina, jagody acai czy bulwy maca.

Superżywność mamy w zasięgu ręki", pisze Karin Greiner, autorka książki "Superfood z ogrodów, łąk i lasów". Wszystkie chwasty obfitują w witaminy: C, A, E oraz witaminy z grupy B, a także minerały: żelazo, wapń, potas, fosfor. Pod względem zawartości tych składników żadne inne rośliny nie mogą z nimi konkurować.

Przykład? Podagrycznik pospolity, występujący często w zacienionych miejscach przy ogrodzeniach lub pod drzewami, zawiera cztery razy więcej żelaza i witaminy C niż szpinak, a już kilka listków mniszka lekarskiego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Gorzki smak większości chwastów świadczy o dużej zawartości substancji odtruwających i zwalczających wolne rodniki. W sezonie najlepiej jedz je codziennie, używając do różnych potraw.

Świeże, młode liście mniszka, pokrzywy czy koniczyny nadają się do wiosennych koktajli. Goryczkę przełamią banan, jabłko i sok z cytryny. Z liści i kwiatów przyrządzaj sałatki. Dobrze komponują się z rukolą, rzeżuchą, szczypiorkiem, rzodkiewką, ugotowanym na twardo jajkiem lub parmezanem, kremem balsamicznym.

Młode liście pokrzywy czy podagrycznika możesz dodać do omletu, pesto, zrobić ziołowe masło (więcej przepisów w książkach: "Pyszne chwasty" i "Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemby-Dróżdż).

Lecznicze napary

Podagrycznik - łagodzi bóle stawów spowodowane dną moczanową i reumatyzmem. Reguluje przemianę materii. Łyżkę suszonych lub 2 łyżki posiekanych świeżych liści zalej szklanką wrzątku, odstaw pod przykryciem do ostygnięcia, pij po 1/3 szklanki 3 razy dziennie.

Mniszek lekarski - działa żółciopędnie i moczopędnie, oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cukru. Pokrój 50 gramów świeżych liści i korzeni i gotuj w 1 litrze wody przez 2 minuty.

Krwawnik - działa przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Leczy zaburzenia żołądkowo-jelitowe i niestrawności. Reguluje metabolizm i apetyt. Łyżkę suszonych kwiatów zalej wrzątkiem i zaparzaj 10 min.

SHOW 10/2017

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas