Zdrowe tłuszcze. Jest ich więcej niż myślisz

​Od pewnego czasu tłuszcze cieszą się złą sławą. Niesłusznie, są bowiem dla nas niezbędne, ale wybierajmy raczej te dobroczynne - z roślin.

Olej kokosowy
Olej kokosowy123RF/PICSEL

Z orzechów i sezamu 

Oleje arachidowy, sezamowy, z orzechów włoskich i laskowych, oprócz sporej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają witaminy A i te z grupy B. Dzięki temu zapobiegają nowotworzeniu się komórek. Regenerują układ nerwowy, obniżają ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, działają przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo.

Olej rzepakowy 

To jeden z najzdrowszych olejów. Jest doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych: oleinowego, linolowego (omega-3) i linolenowego (omega-6). Co prawda większość tłuszczów roślinnych zawiera te kwasy, jednak rzepakowy ma najkorzystniejszą dla naszego zdrowia ich proporcję. Poza tym reguluje poziom cholesterolu i stosunek jego dobrej (HDL) i złej (LDL) frakcji w organizmie. Nadaje się do jedzenia na zimno i do smażenia. Najcenniejszy jest ten tłoczony na zimno, nierafinowany. Dodawaj go do sałatek, sosów czy nawet skrapiaj nim chleb, zamiast smarować masłem. 

Oleje lniany i rydzowy 


Pierwszy tłoczony jest z nasion lnu, a drugi z nasion lnicznika siewnego (inaczej lnianki lub rydzyka). Oba zawierają najwięcej nienasyconego kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego (omega-3). Rozpuszczają złogi miażdżycowe, chronią więc naczynia krwionośne i serce przed degeneracją. Te tłuszcze nie nadają się do smażenia. Najlepiej spożywaj je ze śledziami, w sałatkach, z twarogiem, kaszami czy ziemniakami.


Olej z pestek winogron 

Najbardziej łagodny w smaku, prawie bezwonny tłuszcz. Doskonały do sałatek, tatara albo innych delikatnych dań. Zawiera mnóstwo witaminy E, dzięki czemu spowalnia starzenie się, wspomaga układ krążenia i przyspiesza regenerację organizmu. Najlepszy na zimno - podgrzewany traci właściwości i w wyniku utleniania kwasu linolowego powstają w nim szkodliwe substancje.


Olej kokosowy 

Posiada unikalne trójglicerydy średniołańcuchowe, których spożycie w niewielkich ilościach (mimo że to tłuszcze nasycone) korzystnie działa na organizm. Ma też zdolność "czyszczenia" komórek tłuszczowych. Jedzenie dwóch łyżek tego oleju dziennie trwale podnosi przemianę materii, poprawia funkcjonowanie mózgu, zmniejsza ryzyko nadwagi i otyłości, zapobiega rozwojowi tzw. zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i insulinooporności. Dzięki zawartości kwasu laurowego wspomaga leczenie infekcji. Olej kokosowy ma bardzo wysoką temperaturę dymienia, dlatego świetnie nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. 

Oliwa z oliwek 


Zawiera kwas oleinowy, który rozpuszcza cholesterol, chroni organizm przed rozwojem miażdżycy i przed osteoporozą - dzięki witaminie D. Ma też sporo witamin A i E - antyoksydantów spowalniających starzenie się oraz zapobiegających nowotworzeniu komórek. Najzdrowsza jest ta z pierwszego tłoczenia (extra virgin). Dobra oliwa z oliwek ma dość ostry smak i piecze w język (to znak, że zawiera wiele witamin i składników odżywczych). 

Zobacz także:

Gotowanie bez oleju i soliStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas