Zdrowotne napoje z jeżyn na poprawę krążenia

Jeżyny, nazywane też ostrężynami lub ożynami, rosną w lasach, zagajnikach (należy je bezwzględnie myć). Przypominają maliny, są jednak twardsze, mają ciemny kolor, od fioletowego po czarny, i słodko-kwaśny smak. Surowcem leczniczym dzikiej jeżyny są liście, owoce oraz pędy i korzenie.

Owoce myj pod bardzo delikatnym strumieniem wody lub przełożone do durszlaka zanurzaj w wodzie
Owoce myj pod bardzo delikatnym strumieniem wody lub przełożone do durszlaka zanurzaj w wodzie 123RF/PICSEL

Lekarstwo na serce

Dlaczego kuracje z jeżyn poprawiają krążenie i dbają o nasze serce? To zasługa obecnych w tych owocach: 

antocyjanów - roślinnych barwników, które wspomagają utrzymanie szczelności naczyń krwionośnych i usprawniają w nich przepływ krwi, 

witaminy C - która "kontroluje" stężenie cholesterolu we krwi oraz obniża jej ciśnienie,

witaminy K - która zatrzymuje proces stwardnienia tętnic, usuwając z nich wapń, 

błonnika - ponieważ ogranicza wchłanianie niepożądanych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. 

Póki trwa sezon na jeżyny, jedzmy je surowe. Ale nie zapomnijmy o zrobieniu zapasów. Owoce można suszyć - najpierw w temp. 40°C, a potem dosuszamy w 60°C. Można je też zamrozić - nie tracą bowiem swych właściwości zdrowotnych. 

Napar z owoców

Dwie łyżki suszonych owoców zalej szklanką wrzątku. Przykryj spodeczkiem i odstaw na kwadrans. Po ostudzeniu i przecedzeniu pij trzy razy dziennie.

Jeżyny warto zamrozić, aby cieszyć się nimi przez cały rok
Jeżyny warto zamrozić, aby cieszyć się nimi przez cały rok123RF/PICSEL

Sok z jeżyn

Świeże, umyte owoce wsyp do garnka, zalej gorącą wodą (tyle, by były przykryte) i doprowadź do wrzenia. Zestaw z gazu, przykryj i pozostaw na sześć godzin. Odcedź na czysty i klarowny sok. Potem na jeden litr soku dodaj pół kilograma cukru. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, gotuj trzy minuty, zlej gorący sok do słoiczków. Pasteryzuj 20 minut. Stosuj po łyżeczce do herbaty trzy razy dziennie.

Nalewka z miodem gryczanym

Włóż kilogram przebranych i umytych jeżyn do dużego słoja. Układaj je warstwami, przesypując cukrem (powinnaś zużyć pół kilograma). Dodaj pół szklanki miodu gryczanego. Następnie dolej 0,35 l wódki i 0,5 l spirytusu. Wymieszaj, zakręć słoik i odstaw w ciemne miejsce na sześć tygodni. Po tym okresie przecedź, zlej do butelek i postaw na pół roku w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. Pij mały kieliszek dziennie. 

Jeżynówka z wanilią

Kilogram jeżyn wsyp do dużego słoja, zasyp kilogramem cukru. Zakręć, odstaw na dwa dni na parapet, co jakiś czas potrząśnij słojem. Zlej sok. Dolej do niego 1/2 litra 40 proc. wódki żytniej, sok z dwóch cytryn, dodaj dwie łyżeczki cukru waniliowego. Zakręć słój i odstaw. Jeżyny zalej na 48 godzin 1/2 litra wódki. Zakręć słój. Po dwóch dniach odsącz jeżyny. Płyn połącz z pierwszą częścią nalewki, dodaj 200 ml rumu. Wymieszaj. Odstaw na sześć miesięcy. Pij 25 ml jeżynówki w drugiej połowie dnia. 

Zobacz także:

Borys Szyc i jego egoStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas