Reklama

Reklama

Zdrowy uśmiech

​Aby były zdrowe, nie wystarczy jeść mniej cukru. Niezbędne są również pożyteczne bakterie i kolorowe warzywa oraz owoce.

Zdenerwowanie i napięcie zmniejsza wydzielanie śliny, a jej brak sprzyja rozmnażaniu się bakterii w jamie ustnej. Nie poddawaj się stresowi, walcz z nim! Najlepszymi sposobami rozładowania napięcia są: ruch (szybki marsz, jazda na rowerze, pływanie, gimnastyka), spotkania z przyjaciółmi, ulubione zajęcia.

Więcej wapnia

Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta z wiekiem (1200 mg na dobę na 1500 mg). Niedobór wapnia jest groźny przede wszystkim dla tkanek przyzębia i kości szczęki, co oczywiście wpływa także na zdrowie zębów. 

Bardzo dużo wapnia znajduje się w nabiale i jego przetworach (maślance, kefirze, zsiadłym mleku), ale są produkty, które zawierają go jeszcze więcej, np. migdały, sardynki w oleju, komosa ryżowa, suszone figi. Jeśli więc zjesz w ciągu dnia puszkę sardynek, garść migdałów, kilka suszonych fig i wypijesz kubeczek maślanki, kefiru albo jogurtu, zapewnisz sobie wystarczającą ilość wapnia. 

Pamiętaj też o witaminie D oraz C i A (warzywa, owoce), ułatwiających przyswajanie wapnia. Unikaj natomiast tłustych mięs i wędlin, które znacząco utrudniają jego wchłanianie. 

Reklama

Jedz kiszonki

Zawierają probiotyki, zapobiegające rozmnażaniu się bakterii próchniczych. Regularne jedzenie produktów z probiotykami zapewnia też świeży oddech. Hamują bowiem powstawanie związków siarki, odpowiedzialnych za nieprzyjemny zapach z ust. W aptece możesz kupić pastylki do ssania z dobrymi bakteriami, ale nie ograniczaj się tylko do nich. 

Jedz też produkty z probiotykami. Codziennie sięgaj po kefir, zsiadłe mleko, maślankę oraz kiszone warzywa (kapustę, ogórki, paprykę). Kiszonki możesz przyrządzać niemal ze wszystkich warzyw (pomidorów, marchwi, kalafiorów, buraków). Dodawaj je do każdego posiłku, a zadbasz nie tylko o zdrowie zębów i dziąseł, ale także całego organizmu. 

Nie podjadaj 

Dla zębów i dziąseł ważne jest nie tylko to, co jemy, ale także, jak często. Po każdym posiłku przez pół godziny na szkliwo zębów działają odwapniające kwasy. Dopiero po tym czasie ślina je zobojętnia. Dlatego po każdym posiłku dokładnie umyj zęby lub przynajmniej wypłucz usta wodą. Jeśli nie masz takiej możliwości, napij się wody mineralnej (niegazowanej). Rozcieńczysz w ten sposób kwasy i osłabisz ich szkodliwe działanie na szkliwo zębów.

Tego unikaj:

- Słodzonych gazowanych napojów - mają mnóstwo cukru oraz kwasy ułatwiające bakteriom wnikanie w szkliwo. Wiele z nich zawiera barwniki, które sprawiają, że zęby żółkną lub szarzeją. 

- Chipsów, ponieważ oblepiają zęby i sprzyjają powstawaniu płytki bakteryjnej. Mają też cukry, którymi żywią się bakterie. 

- Soków owocowych, ponieważ zawierają kwasy zmiękczające szkliwo. Nie rezygnuj z nich jednak zupełnie, bo mają witaminy i mikroelementy. Pij je przez słomkę, aby zminimalizować działanie kwasów na zęby, a potem wypłucz usta wodą. 

- Nadmiaru kawy i czarnej herbaty, ponieważ przebarwiają szkliwo. 

- Mycia zębów od razu po wypiciu słodkiego, gazowanego napoju lub soku owocowego. Znajdujące się w nich kwasy rozmiękczają szkliwo i szczoteczka może je uszkodzić.

Zobacz także: 

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy