Zgrane duety. Warto je jadać!
Przygotowując posiłki, łącz te produkty. Będą bardzo zdrowe.
Wszystko, co znajduje się w twoim jadłospisie, ma wpływ na twoje zdrowie. Im bardziej urozmaicone menu, tym lepiej. Każdy produkt zawiera składniki odżywcze (witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe, błonnik), które wzajemnie na siebie wpływają (lekarze mówią, że wchodzą ze sobą w interakcje). Niektóre połączenia są wyjątkowo korzystne dla ciebie. Warto więc dowiedzieć się, jakich zmian w menu dokonać, by czerpać z żywności jak najwięcej wartości.
Trzeba pamiętać, że żywność lubi towarzystwo. Nawet najzdrowszy produkt w pojedynkę niewiele zdziała. Dlatego warto łączyć różne produkty, wtedy są skuteczniejsze.
Likopen znacznie lepiej wchłania się w towarzystwie tłuszczu. Dlatego warto jadać pomidory z oliwą z oliwek lub awokado (to także bardzo smaczne połączenie). Zarówno likopen, jak i kwasy omega-3 zawarte w oliwie świetnie wpływają na kondycję układu krążenia.
Dobrze skomponowane posiłki pomagają zapobiegać anemii. Wystarczy łączyć produkty bogate w żelazo (np. czerwone mięso, komosę, kaszę gryczaną) z tymi, które są źródłem witaminy C, czyli papryką, kapustą kiszoną, pomidorami, brokułami.
Brukselkę (najlepiej jedzoną na surowo, tak, można ją w ten sposób jeść!) warto skropić olejem. Dlaczego? Brukselka zawiera witaminę K, która ma wpływ na krzepnięcie krwi oraz wzmacnia kości. Witamina K rozpuszcza się w tłuszczach. Właśnie z tego powodu należy ją łączyć z olejem.
Deser też można tak skomponować, by był bardzo zdrowy. Jabłko jedz z gorzką czekoladą. Ten duet nie tylko zaspokoi apetyt na coś słodkiego, ale pomoże także uchronić cię przed chorobami układu krążenia. W skórce jabłka znajduje się kwercetyna, która ma właściwości przeciwzapalne.
Z kolei kakao jest bogate w katechiny. Te przeciwutleniacze zapobiegają powstawaniu blaszek miażdżycowych w tętnicach. Obie substancje mogą pomóc w usuwaniu zatorów w naczyniach krwionośnych. Gorzka czekolada ma 6 razy więcej katechin od mlecznej, dlatego najlepiej zanurzać kawałki jabłka w ciemnej czekoladzie, o jak największej zawartości kakao.
Czerwona fasola i brązowy ryż
Takie połączenie ma wyjątkowo dużo błonnika. Dlatego daje uczucie sytości na długo, wspomaga odchudzanie, pomaga też zachować odpowiedni poziom cukru we krwi.
Jogurt naturalny i owoce
Jogurt naturalny zawiera bakterie probiotyczne, a świeże owoce - przeciwutleniacze i witaminy. Wszystkie te składniki wspierają (na różne sposoby) układ odpornościowy.
Kiełki brokułowe z musztardą
W musztardzie znajduje się gorczyca. Jednym z jej składników jest mirozynaza, enzym uaktywniający przeciwnowotworowy sulforafan z kiełków brokułów. Trzeba je jeść na surowo, w sałatce.
Kurkuma i pieprz
Składnik kurkumy, kurkumina, działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i antybakteryjnie, a także przeciwnowotworowo. Niestety, organizm czasem ma problemy z jej wchłanianiem. Wówczas z pomocą przychodzi czarny pieprz. W jego obecności kurkuma działa nawet 4 razy silniej.
***Zobacz materiały o podobnej tematyce***