Reklama

Zielone na talerzu

Jak donoszą naukowcy, dieta bogata w zielone warzywa liściaste może chronić przed poważnymi schorzeniami, np. przed schizofrenią oraz innymi epizodami psychotycznymi.

Badacze są zgodni, że zielone warzywa, a zwłaszcza zawarty w nich sulforafan, mają ogromny wpływ na poziom glutaminianu. 

Po wielu badaniach naukowcy doszli do wniosku, że glutaminian jest niezbędny do komunikacji między komórkami mózgowymi. Jeśli brakuje jego i glutationu pacjenci częściej zapadają na depresję i schizofrenię. 

Gdy laboratoryjnym gryzoniom zakłócano przemianę glutaminianu w glutation, dochodziło do nadmiernego pobudzenia mózgu, podobnego do schizofrenii. Następnie próbowano odwrócić ten proces i podano zwierzętom sulforafan pochodzący z zielonych warzyw, stan zwierząt poprawił się. 

Zobacz także: 

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy