Zioła na wiosenne przesilenie
Wiosenne przesilenie dotyka niemal każdego, a może się nasilić z wiekiem i przewlekłymi chorobami. Nie jest korzystnie całkowicie poddać się wiosennemu przesileniu i większość czasu spędzać na kanapie, ale też lepiej nie próbować pokonać apatii za wszelką cenę.
Ospałość i brak energii to sygnał płynący z naszego organizmu, by zwolnić, odpocząć, uspokoić się. Aby jednak nie opaść całkowicie z sił, warto sobie pomóc ziołami i dietą.
Energii doda nam guarana, zielona herba - ta, żeń-szeń i lubczyk. Guarana i żeń-szeń (parzy się je jak herbatę lub krótko gotuje, można je przyjmować w tabletkach, kapsułkach lub proszku) pobudzą lepiej niż kilka filiżanek kawy. Zielona herbata i lubczyk skutecznie oczyszczą. Żeń-szeń dodatkowo wzmocni układ odpornościowy.
Częściej jedz kiełki - są skarbnicą witamin (z grupy B, także C, D, E, K, PP), dadzą nam żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk, selen, białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3.
Jedz więcej zielonych warzyw, np. sałat - zielone warzywa liściaste dostarczą chlorofilu działającego oczyszczająco. Pędy jęczmienia są źródłem białka, które da nam energię na wiele godzin.
Sproszkowaną spirulinę lub chlorellę (algi) możesz dodawać do sałatek i koktajli. Spożywając je codziennie dostarczysz organizmowi składniki odżywcze i takie "paliwo", że apatia zniknie.
Zobacz także: