Zioła na wiosenne przesilenie

​Wiosenne przesilenie dotyka niemal każdego, a może się nasilić z wiekiem i przewlekłymi chorobami. Nie jest korzystnie całkowicie poddać się wiosennemu przesileniu i większość czasu spędzać na kanapie, ale też lepiej nie próbować pokonać apatii za wszelką cenę.

Gdy robisz koktajle, dodawaj do nich łyżkę spiruliny
Gdy robisz koktajle, dodawaj do nich łyżkę spiruliny123RF/PICSEL

Ospałość i brak energii to sygnał płynący z naszego organizmu, by zwolnić, odpocząć, uspokoić się. Aby jednak nie opaść całkowicie z sił, warto sobie pomóc ziołami i dietą.

Energii doda nam guarana, zielona herba - ta, żeń-szeń i lubczyk. Guarana i żeń-szeń (parzy się je jak herbatę lub krótko gotuje, można je przyjmować w tabletkach, kapsułkach lub proszku) pobudzą lepiej niż kilka filiżanek kawy. Zielona herbata i lubczyk skutecznie oczyszczą. Żeń-szeń dodatkowo wzmocni układ odpornościowy.

Częściej jedz kiełki - są skarbnicą witamin (z grupy B, także C, D, E, K, PP), dadzą nam żelazo, fosfor, wapń, magnez, cynk, selen, białko i cenne kwasy tłuszczowe omega-3.

Jedz więcej zielonych warzyw, np. sałat - zielone warzywa liściaste dostarczą chlorofilu działającego oczyszczająco. Pędy jęczmienia są źródłem białka, które da nam energię na wiele godzin.

Sproszkowaną spirulinę lub chlorellę (algi) możesz dodawać do sałatek i koktajli. Spożywając je codziennie dostarczysz organizmowi składniki odżywcze i takie "paliwo", że apatia zniknie.

Zobacz także:

Zdrowe zęby dzięki nowym technologiomStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas