Zioła na zatrucie

Kłopotom żołądkowo-jelitowym często towarzyszy ostry, tępy ból, rozwolnienie lub biegunka. Gdy te ostatnie dolegliwości przedłużają się, trzeba próbować je zahamować.

article cover
123RF/PICSEL

Zioła na zatrucie

Czarna jagoda 

Napar z suszonych liści jagód również pomaga na biegunkę (1 łyżka suszonych liści i szklanka wrzątku) - pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki. Możesz też jeść po łyżeczce przetworzonych jagód (np. z kompotu, soku) 3-4 razy dziennie.

Źródło: Świat i Ludzie
Napar ze świeżych liści mięty 

10-15 świeżych liści mięty zalej szklanką wrzątku, przykryj i odstaw do zaparzenia. Pij po przecedzeniu ciepły napar 3 razy dziennie po pół szklanki. Ostrożnie powinny stosować go osoby nadwrażliwe na mentol.
Orzechówka 

Nalewka z zielonych niedojrzałych orzechów włoskich to sprawdzony lek na dolegliwości żołądkowe, które pojawiają się jeszcze zanim zacznie dokuczać biegunka. 2-3 łyżki domowej lub leczniczej orzechówki podawaj 2-4 razy dziennie, ale tylko dorosłym. 
Orzechówka kupiona w sklepie monopolowym raczej nie zadziała, bo z orzechami ma wspólny jedynie aromat. 
Po wypiciu nalewki nie przyjmuj innych płynów przez około 15 minut. Pomaga na nieżyt żołądka i jelit, hamuje biegunkę, leczy zatrucia oraz grypę żołądkową, oczyszcza organizm z toksyn. Łagodzi ból brzucha, bo działa rozkurczowo.
Liść poziomki i babki lancetowatej - z nich przygotujesz odwar, który warto pić na rozwolnienie, biegunkę. Weź po łyżce jednego zioła lub mieszankę przygotowaną z równych części obu ziół. Zalej szklanką wrzątku, gotuj 2-4 min na wolnym ogniu. Przecedzony, ciepły odwar pij po kilka łyków co 30-40 min.
+2
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas