Reklama

Reklama

Ziołowe herbatki obniżą poziom cukru

Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo powinien mieścić się w przedziale 70-99 mg/dl. Po spożyciu posiłku wzrasta, jednak po 120 minutach nie przekracza już 140 mg/dl.

Skonsultuj z lekarzem

Co możesz zrobić, jeśli twoje wyniki nie są idealne? Poproś lekarza o wskazówki, jak powinnaś zmodyfikować swoją dietę i styl życia. Dopytaj, czy możesz pić ziołowe napary. Zapobiegają skokom cukru, spowalniają jego wchłanianie i są szczególnie pomocne w początkach choroby.  

Herbatka z morwy białej na stan przedcukrzycowy

Do 400 ml wrzątku wsyp po łyżeczce liści morwy białej (5 zł/50 g) i zmielonego korzenia żeńszenia  (14 zł/100 g). Gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Przecedź.
 Odwar wypij w 3 porcjach w ciągu dnia.

Herbatka z kłączy perzu

Napar: łyżkę kłączy perzu (50 g/3,50 zł) zalej szklanką wrzątku, przykryj i zaparzaj przez 15 minut. Pij po pół szklanki naparu 2 razy dziennie przez 3 tygodnie.

Reklama

Odwar: 3 czubate łyżki suszonych kłączy perzu  zalej litrem letniej, przegotowanej wody. Odstaw na godzinę. Potem gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez kilkanaście minut. Odcedź. Pij po szklance odwaru rano i wieczorem przez 3 tygodnie. Zrób tygodniową przerwę, po czym  powtórz kurację.

Napar z morwy białej

2 łyżeczki rozdrobnionego suszu morwy zalej szklanką wrzątku. Parz pod przykryciem przez 10 minut. Przecedź przez sitko.

Pij 2 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
 

Herbatka z mniszka

  Łyżeczkę suszonych liści mniszka (3 zł/50 g) zalej szklanką gorącej wody (po jej zagotowaniu odczekaj kilka minut). Parz pod przykryciem przez około 10 minut, odcedź.  Pij 2-3 razy dziennie po pół szklanki, godzinę przed posiłkiem.


Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy