Żołądek we wrzodach?
Leczenie wrzodów jest długotrwałe, ale daje dobre skutki. Możesz sobie sama pomóc!

Wrzody powstają przez stresy, złą dietę, ostre dania, napoje gazowane, papierosy. Na szczęście są na nie sprawdzone sposoby. Siemię lniane, lawenda czy porost islandzki?
Pij napar z siemienia, który powleka błony żołądka, niwelując wrzody, chroniąc przed kwasem solnym i zmniejszając odczyn zapalny. Zalej 1 czubatą łyżkę siemienia szklanką wody, gotuj 10 min, odstaw na pół godziny, zlej płyn znad nasion. Pij codziennie przed snem, aż poczujesz poprawę. Jeśli nie przepadasz za śluzem z nasion, zaparzaj zmielone!
Ratuj się lawendą: zawiera związki wspomagające układ trawienny (łagodzą wzdęcia, kolki, bóle wywołane gazami). Łyżeczkę ziela zaparz w szklance wrzątku, wystudź. Pij raz dziennie.
Uwaga! Nie jest wskazana, gdy masz nadciśnienie, miażdżycę lub choroby nerek - w tym przypadku użyj porostu islandzkiego. Natomiast śmiało możesz stosować olejek lawendowy w kominku do aromaterapii, żeby złagodzić "wrzodotwórcze" stresy!
Walcz z nerwami! Wymieszaj po 50 gramów kłącza pięciornika, ziela tasznika, krwawnika, podbiału, korzenia kozłka lekarskiego, liści pokrzywy, melisy, lawendy, mniszka lekarskiego, ziela srebrnika. 1 łyżeczkę mieszanki zalej szklanką wrzątku, parz 10 minut. Pij trzy razy dziennie na 20 minut przed posiłkiem.
To ci szkodzi
Musisz odstawić: kawę, alkohol, napoje gazowane, wywary z mięsa, kości i grzybów. ● Unikaj przypraw pikantnych, kwaśnych, słonych. ● Wykreśl marynaty, wędzonki i smażeniny.
MARTA FRANKEL-DOMINIK