Reklama

Żółty cud natury

Owoce cytryny, oprócz zastosowania do aromatyzowania potraw i przygotowywania orzeźwiających napojów, mają również znaczenie lecznicze.

Zawierają w swoim miąższu do 39 proc. cukrów, 7 proc. kwasu cytrynowego, dużo witaminy C, a także niewielkie ilości witamin B, D i prowitaminę A. Prócz tego pektyny, flawonidy i składniki mineralne (głównie miedź i potas).

Ze względu na zawartość witamin w świeżym soku cytrynowym, można go używać do leczenia awitaminozy, a pomocniczo w leczeniu stwardnienia tętnic. Takie zastosowanie dla owoców cytryny znajduje medycyna oficjalna.

Natomiast medycyna ludowa wykorzystuje je również w żółtaczce, kamicy moczowej, nieżycie żołądka i jelit, przy szkorbucie. Wodą z dodatkiem soku cytrynowego można płukać gardło przy anginie, a zewnętrznie używać do leczenia wyprysków, grzybic (pomocniczo) i usuwaniu piegów.

Reklama

Cytryna pochodzi z klimatu subtropikalnego i posiada szczególne wymagania odnośnie światła. Można ją hodować w mieszkaniu w doniczce, ale trzeba jej zapewnić wystawę południową (unikać jednak zbyt ostrego słońca) albo zachodnią. Cytryna wymaga umiarkowanego podlewania. Należy wystrzegać się zarówno zalania jak i przesuszenia.

Więcej porad:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?



        

MWMedia
Dowiedz się więcej na temat: cytryna
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama