Zrób porządek z dziąsłami!
Zapalenie dziąseł to wróg nie tylko zębów! Infekcja ta bowiem bardzo łatwo może się przenieść na inne ważne narządy.

Stany zapalne dziąseł można łagodzić domowymi metodami. Jeśli mimo ich stosowania dziąsła wciąż bolą, są czerwone, obrzęknięte i krwawią, nie zwlekaj z umówieniem się na wizytę do stomatologa. To bardzo ważne, bo choroba wyniszcza kości szczęki, powoduje luzowanie się zębów i ich wypadanie, a co więcej, może też zagrozić sercu i płucom.
Zrób pastę
- Zetrzyj na tarce ok. dwucentymetrowy kawałek imbiru (wykazuje on silne właściwości przeciwzapalne). Dodaj szczyptę soli i odrobinę wody, aby otrzymać konsystencję pasty. Wcieraj ją przez minutę w dziąsła. Zabieg powtarzaj trzy razy dziennie.
- Pastę możesz przygotować także z sody oczyszczonej, która działa antybakteryjnie. W tym celu 1/3 łyżeczki sody zmieszaj z kilkoma kroplami wody i wcieraj w zainfekowane dziąsła raz dziennie (wodę z sodą możesz też wykorzystać jako płukankę).
- Do mycia zębów wykorzystaj kurkumę. Wymieszaj łyżeczkę kurkumy w proszku z wodą lub użyj świeżego, startego korzenia, a następnie wyszczotkuj zęby - najlepiej miękką szczoteczką.
Żuj i wcieraj
Związki siarki zawarte w surowej cebuli pomagają wyeliminować aż cztery szczepy bakterii, które bezpośrednio odpowiadają za paradontozę, stany zapalne dziąseł i ubytki w zębach.
- Odkrój kawałek świeżej cebuli i żuj go przez kilka minut.
- Możesz także, np. za pomocą wacika, wcierać w dziąsła świeży sok z cebuli. Aby go przygotować, wystarczy wrzucić obrane warzywo do sokowirówki i zblendować. Możesz równie dobrze zetrzeć cebulę na tarce (na najmniejszych oczkach).
- Powstałą masę przełóż na czystą ściereczkę z gazy lub bawełny i wyciśnij sok do ceramicznej miski.
Lód uśmierzy ból
Owiń kilka kostek lodu czystą ściereczką i przyłóż do policzka - zimno uśmierza ból i pobudza krążenie, przyspieszając tym samym procesy regeneracji i gojenia. Masuj przez trzy minuty. Najlepiej trzy razy dziennie albo co trzy godziny.
Nie przykładaj lodu bezpośrednio do skóry, by jej nie odmrozić. I nie stosuj, jeśli masz zęby nadwrażliwe na zimno.
Moc płynąca z jagód
Sięgając po napój z jagód, dostarczysz sobie potężnego zastrzyku przeciwutleniaczy i substancji o działaniu przeciwzapalnym. Płyn przywraca też naturalne pH śliny i zapobiega rozwojowi bakterii i grzybów.
Ale zamiast kupować gotowy napój w sklepie, przygotuj go samodzielnie w domu.
To bardzo ważne!
Wystarczy pół szklanki mrożonych lub świeżych czarnych jagód, dwie szklanki wody i łyżkę miodu umieścić w blenderze i miksować aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pij dwie do trzech szklanek napoju z jagód dziennie.
Jedz jabłka!
Jabłko po każdym posiłku to dobry pomysł, bo owoc ten walczy z bakteriami oraz z resztkami pożywienia, które kryją się w zakamarkach jamy ustnej.
Jeśli twoje dziąsła są obolałe, opuchnięte i zaczerwienione, sięgaj po jabłka nawet cztery-pięć razy dziennie, bowiem zawarta w jabłku witamina C znacznie zmniejszy krwawienie.
Zioła to twoi sojusznicy
Niezwykle pomocne w niwelowaniu skutków zapalenia dziąseł są także zioła, takie jak rumianek, i szałwia, ponieważ wykazują działanie silnie odkażające i łagodzące stany zapalne.
Aby przygotować z nich napar, wystarczy zalać wrzątkiem torebkę ziół i poczekać aż ostygnie.
Naparem płucz jamę ustną trzy razy dziennie po dwie minuty.
Spróbuj też potrzeć suszonymi lub świeżymi liśćmi szałwii zainfekowane obszary. Możesz ją dodatkowo wymieszać z solą morską.
Z rumianku i szałwii możesz też zrobić sobie domową pastę do mycia zębów: jedną łyżkę świeżej (lub łyżeczkę suszonej) szałwii i rumianku wymieszaj z połową szklanki oleju kokosowego.
Gotuj na małym ogniu godzinę - pilnuj, żeby olej nie zaczął się dymić. Po tym czasie przecedź mieszankę przez gazę lub pieluchę tetrową, a zioła dobrze wyciśnij. Przelej pachnący płyn do słoiczka, ostudź, żeby stężał. Pasta nadaje się do użycia przez ok. 6 miesięcy.
Anna Strąk
Zobacz również: