Zupy z proszku - zdrowe?

Często po nie sięgasz, a twoje dzieci wprost je uwielbiają? Poznaj ich zalety i wady, dowiedz się też, których lepiej nie jadać na co dzień.

Omijaj zupki, do których przygotowania użyto polepszaczy smaku i barwników
Omijaj zupki, do których przygotowania użyto polepszaczy smaku i barwników123RF/PICSEL

Inspektor pozwala, ale...

Do sprzedaży dopuszcza je Główny Inspektorat Sanitarny, więc zawarte w nich składniki nie są toksyczne. Pamiętaj jednak, że do chińskich zupek dodaje się polepszacze smaku, np. glutaminian sodu, guanylan disodowy, inozynian disodowy. Ich nadmiar może spowodować problemy zdrowotne: bóle głowy, arytmię, uczucie niepokoju, coraz większe rozdrażnienie, a nawet kłopoty z pamięcią.

Sekret chińskich kluseczek

Makaron dodawany do zupek powstaje z mąki pszennej, wody i mieszaniny sodu, węglanu potasu i fosforanów. Robi się z nich pulpę, z której formuje się nitki. Te gotuje się przez chwilę, potem podsmaża i suszy. Jeśli jadasz chińskie kluseczki często, zawarte w nich fosforany odkładają się w Twoich kościach, prowadząc do ich odwapnienia (osteopenii), a w efekcie - porowatości (osteoporozy).

Szkodliwe dla skóry

Chińskie zupki zawierają barwniki i emulgatory. W czasie trawienia powstają z nich toksyny, które są eliminowane z organizmu m.in. przez skórę, co powoduje gwałtowne pobudzenie pracy gruczołów łojowych, ich zatykanie się nadmiarem sebum i powstawanie brzydkich zaskórników.

Gdy masz problemy

Wyklucz ze swojego jadłospisu zupki instant różnych firm, szczególnie te z makaronem i dużą ilością polepszaczy smaku (np. rosół, pomidorowa). Badania pokazały, że po ich zjedzeniu makaron przez wiele godzin zalega w żołądku (po dwóch godzinach zachowuje pierwotny kształt, bo kwasy żołądkowe mają trudności z jego maceracją). Jedzenie ekspresowych zupek może powodować zgagę, bóle żołądka, wzdęcia, zaparcia, biegunki.

Dla odchudzających się

Wybieraj specjalne, dietetyczne zupki w proszku (Allevo, Dieta Light). Mogą zastąpić posiłek. Są one wzbogacone w dobrej jakości białko, witaminy i mikroelementy, a do tego mają niewiele kalorii. Zupki z atestem, sprzedawane w aptekach, zawierają mało tłuszczu i są słodzone słodzikami.

Jaka zupka dla alergika

Jesteś skłonna do uczuleń, a może często miewasz objawy nietolerancji pokarmowej (bóle brzucha, wzdęcia)? Omijaj zupki, do których przygotowania użyto polepszaczy smaku i barwników (żółcieni pomarańczowej E110, azorubiny E122, czerwieni allura E129). Ich jedzenie może powodować problemy trawienne, wysypkę, rozdrażnienie. Jeśli z braku czasu musisz niekiedy przyrządzić sobie szybką zupkę, wybieraj te przygotowane jedynie z warzyw, uzyskiwanych w specjalnych suszarkach. Zwykle dodaje się do nich ryż, kaszę czy makaron i przyprawy ziołowe (np. Dania Babci Zosi).

Bez glutenu

Gdy twój organizm nie trawi tego białka, pałaszuj tylko bezglutenowe zupki instant (np. Bezgluten). Są one dostępne np. w dużych supermarketach albo sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli zaś jesteś wegetarianką, skorzystaj z innej opcji i wybieraj zupki bez dodatków pochodzenia zwierzęcego (np. Vita Natura).

Zioła na trawienie

Jeżeli jadasz zupki kilka razy w tygodniu, wspomagaj wątrobę ziołami. Jakie są zalecane?

Wyciąg z karczocha: Działa żółciopędnie i wzmaga regenerację wątroby. Możesz też wypróbować tonik z wyciągiem z karczocha (Karczoch Vita) - pij 50 ml pół godziny po posiłku.
Ostropest plamisty: Dzięki sylibininie, fitosterolom, flawonom i witaminom F i E wzmacnia wątrobę, pobudza wydzielanie żółci.
Dziurawiec: Przyspiesza trawienie, znosi wzdęcia. Pij szklankę naparu po jedzeniu.

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas