Życiu ze zgagą powiedz nie
Palenie w przełyku to żadna przyjemność. Ale zanim zaczniesz nadużywać tabletek, spróbuj się ratować tym, co dała natura.
Przykre pieczenie w przełyku pojawia się po posiłku, przed snem, w nocy. To zgaga, nazywana nadkwaśnością, nadkwasotą, czy refluksem żołądkowo-przełykowym. Powoduje ją zła dieta i stres. Na szczęście da się opanować!
Siemię lniane żelowane
Stosując siemię, chronisz błony śluzowe żołądka, przełyku i dwunastnicy przed niebezpiecznymi podrażnieniami, które może wywoływać cofająca się z żołądka do przełyku kwaśna treść pokarmowa, wywołująca zgagę.
Połączone z wodą siemię tworzy naturalny śluzowaty żel, który po spożyciu wyścieła żołądek i przełyk cienką szczelną warstwą. Tak powstaje skuteczna bariera ochronna, łagodząca podrażnienia błon śluzowych. Siemię lniane stosuj na dwa sposoby - przygotowując wywar lub dodając je do posiłków. Zrób leczniczy wywar, zalewając łyżkę siemienia szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw ziarna na 20 minut, aż napęcznieją.
Pij codziennie przed śniadaniem. Możesz też nasiona lnu zemleć w młynku lub zmiażdżyć w moździerzu. Dodawaj je do zup, sałatek, past, serków, pasztetów, dżemów. Nie przekraczaj dawki dwóch łyżek stołowych siemienia dziennie.
Rumianek nie na poranek
Jego kwiaty pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci, przyspieszając trawienie. Rumianek działa rozkurczowo i uspokajająco, co jest skuteczne w przypadku zgagi, którą wywołują stres i napięcie. Działa szybko w sytuacjach nerwowych, przy okazji łagodząc ból brzucha i uczucie ciężkości.
Nie zaleca się stosować go rano czy w ciągu dnia, bo ma lekko nasenne działanie. Najlepiej pić go jako herbatkę po kolacji. Łyżkę ziela zalej szklanką wrzątku, przykryj na 15 min, przecedź, wypij powoli.
Ważne: kolacja nie może być późna! Nie kładź się wcześniej niż w trzy godziny po jedzeniu. Pozycja leżąca sprzyja zgadze!
Lipa zamiast kawki
Świetny na zgagę jest kwiat lipy, który działa inaczej niż rumianek. Jego przewagą jest to, że zawiera śluz, chroniący błonę żołądka przed szkodliwym nadmiarem kwasów.
Łyżkę świeżego lub suszonego kwiatu lipy zalej szklanką wrzątku, parz 10 min, odcedź i wypij. Wywar z kwiatu lipy najlepiej działa, gdy będziesz go spożywać przed posiłkiem lub tuż po. Można go pić zamiast mocnej czarnej herbaty czy kawy (te nie są wskazane przy nadkwasocie).
Pomyśl o migdałach
Ich wielkim atutem jest odczyn zasadowy, więc potrafią zobojętniać działanie kwasów żołądkowych, niwelując nadkwasotę. Polecane są szczególnie kobietom w zaawansowanej ciąży - duży brzuch często uciska drogi trawienne i powoduje nawracanie treści żołądkowej do przełyku.
Najprościej uchronić się przed zgagą, zjadając kilka (5-7 sztuk) migdałów przed posiłkiem. Nie należy spożywać ich za dużo, gdyż migdały są bardzo tłuste i wysokokaloryczne. Osoby z wrażliwym żołądkiem powinny jeść migdały obrane. W ich skórce mogą bowiem gromadzić się substancje chemiczne, którymi często się je pasteryzuje. Migdały obierzesz bez trudu, jeżeli namoczysz je w chłodnej wodzie przez noc. Po tym czasie wystarczy lekko ścisnąć migdał palcami, żeby skórka sama zeszła.
Dla ciebie ocet jabłkowy?
Jego lecznicze działanie polega na wyregulowaniu odczynu pH w żołądku. Tam musi być wystarczająco kwaśne środowisko, żeby procesy trawienne odbywały się bez zakłóceń. Ocet jabłkowy może pomóc - ale w przypadku łagodnej zgagi, np. wywołanej tłustym, słodkim posiłkiem. W przypadku cięższych przypadków refluksu ocet dodatkowo podrażnia.
Pij go, gdy po niezdrowym posiłku czujesz pieczenie w gardle lub przełyku. Stosuj jedną łyżeczkę rozcieńczoną szklanką wody. Ocet jabłkowy najlepiej nastawiać własny lub kupować ekologiczny, ze sprawdzonego źródła. Nie powinny go stosować kobiety w ciąży ani osoby cierpiące na zgagę wywołaną przewlekłym stresem.
Imbir na deser
Świeży korzeń imbiru bezpiecznie pomaga w łagodzeniu pieczenia w przełyku i śmiało mogą go stosować kobiety w ciąży (zwłaszcza że imbir dodatkowo łagodzi nudności).
Jedz go na surowo między posiłkami, obrany, pokrojony w słupki. Jeśli surowy wydaje ci się za ostry w smaku, możesz przyrządzić z niego wywar. Kawałek imbiru o długości 3 cm zetrzyj na tarce, przełóż do garnka i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj przez kwadrans. Posłodź lekko miodem, gdy płyn ostygnie do temp. około 40 stopni Celsjusza (wrzątek zniszczyłby właściwości lecznicze miodu) i w spokoju sącz małymi łyczkami, aż poczujesz, że zgaga ustępuje.
Zastanów się, zanim znów to zrobisz...
Żeby na trwałe pokonać zgagę, niezbędna jest zmiana przyzwyczajeń jedzeniowych. Przede wszystkim należy zrezygnował z trzech dużych posiłków dziennie na rzecz pięciu - ale mniejszych. Koniecznie unikaj potraw smażonych, tłustych i mocno pikantnych. Zastępuj je gotowanymi, duszonymi, pieczonymi. Wybieraj chude mięso i lekko je przyprawiaj.
Należy niestety odstawić jasne pieczywo, cukier i wszelkie słodycze, szczególnie silnie słodzone ciasta, torty, bułki drożdżowe, mleczne czekolady, cukierki, batony, wafelki. To właśnie węglowodany proste są głównymi sprawcami zgagi!