Reklama

Szpinak uzupełni niedobór żelaza

Przywędrował do Europy prawdopodobnie z Azji. W Polsce uprawiany jest od końca XVIII w.

Występowanie
Szpinak jest rośliną uprawną. Rzadko można spotkać go rosnący dziko. Nie ma zbyt wygórowanych wymagań dotyczących gleby, więc uprawia się go z powodzeniem także w Polsce. Prawdziwą furorę zrobił po II wojnie światowej za oceanem.

Składniki
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty (luteinę, beta-karoten, które walczą z wolnymi rodnikami). Dostarczy naszemu organizmowi witaminy (C, E, K oraz z grupy B), kwas foliowy, potas i żelazo.

Komu pomoże, komu zaszkodzi?
Cierpiący na nadciśnienie, miażdżycę oraz anemię powinni włączyć szpinak do swojego jadłospisu. Ze względu zaś na szczawiany lepiej z niego zrezygnować, gdy cierpisz na kamicę nerkową, artretyzm, reumatyzm, choroby nerek, wątroby i trzustki.

Reklama

Tylko świeży?
Szpinak mrożony zachowuje aż 80 proc. wszystkich wartości odżywczych. Według dietetyków najkorzystniej jest spożywać go w towarzystwie jajka oraz nabiału (sera feta, jogurtu). Jego smak doskonale ożywia czosnek.

Więcej porad:

Smakowite dania ze szpinakiem. Zobacz!

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?


Świat & Ludzie
Dowiedz się więcej na temat: szpinak
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy