Najważniejsze witaminy. Gdzie ich szukać?

Witaminy są bez wątpienia kluczowymi substancjami dla utrzymania dobrego zdrowia. Nie zawsze jednak wiemy, jakie funkcje dokładnie pełnią w organizmie. Oto najważniejsze witaminy i ich źródła pochodzenia.

article cover
123RF/PICSEL

Najważniejsze witaminy. Gdzie ich szukać?

Witamina D

To ona sprawia, że kości i zęby są mocne, choć to nie jej wszystkie funkcje. Hamuje też wydalanie wapnia i reguluje wchłanianie fosforu z jelit. Wspiera system nerwowy, zmniejsza stany zapalne skóry oraz odpowiada za wydzielanie insuliny. 

80 proc. zapotrzebowania na witaminę D powinna pochodzić z syntezy skórnej. W Polsce odpowiednia ilość promieni słonecznych występuje od kwietnia do września, dlatego często borykamy się z niedoborem witaminy. Aby uzupełnić niedobór, powinniśmy wystawiać się na słońce na około 20 minut dziennie. 

Sporo witaminy D mają ryby. Jeśli słońca brakuje w zimowych miesiącach, powinniśmy zajadać się nimi przynajmniej 2 razy w tygodniu. Szczególnie dużo cennych substancji zawiera węgorz, śledź oraz makrela.
Witamina E 

Wyjątkowym antyutleniaczem jest też witamina E, zwana tokoferolem. Zapobiega bowiem niszczeniu się włókien kolagenowych, a więc pomaga zadbać o jędrność skóry. Dbanie o odpowiedni poziom witaminy E w organizmie, to tak naprawdę przedłużanie młodości i pięknego wyglądu. 

Tę cudowną substancję znajdziemy między innymi w migdałach, orzechach ziemnych, kapuście, maśle czy szprotkach. Wystarczy jednak, że sięgniemy po olej sojowy, który w pełni zaspokoi nasze dziennie zapotrzebowanie na witaminę E. Trzy łyżki tłoczonego na zimno oleju pozwolą nam zadbać o długą młodość.
Witamina K 

Dostarczając witaminę K do organizmu, poprawimy koloryt skóry, zapobiegniemy powstawaniu nieestetycznych pajączków, które są zmorą kobiet w każdym wieku i wzmocnimy ściany naczyń krwionośnych. Witamina K ma również właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Do tej grupy związków należy wytwarzana przez bakterie jelitowe witamina K2, syntetyczna substancja oznaczona nazwą K3 oraz ta, dostarczana do organizmu w pożywieniu, czyli witamina K1.

Jeśli zdecydujemy się szukać substancji w pożywieniu, powinniśmy przede wszystkim skupić się na zielonych liściach: jarmużu, sałacie masłowej, brokułach czy szpinaku.
Witamina C 

Jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, odtruwa organizm, wzmacnia odporność i chroni układ sercowo-naczyniowy. Witamina C bierze też udział w szeregu ważnych procesów, które zachodzą w organizmie. Wspomaga produkcję białek i kolagenu. Jest też niezbędna w przemianach cholesterolu, tłuszczy i kwasów żółciowych. 

Nietrudno zaspokoić dzienną dawkę witaminy C. Wystarczy dodać do ulubionej sałatki pokrojoną w kostkę paprykę lub wypić do śniadania szklankę soku z czarnej porzeczki. Poza tym, najwięcej witaminy znajdziemy w owocach dzikiej róży. Najlepiej suplementować substancję z pożywienia. Syntetyczna witamina może przyczynić się do tworzenia kamieni nerkowych.
+3
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas