Reklama

Czym zastąpić cukier?

Możliwości jest sporo. Często wybieramy cukier trzcinowy z przekonaniem, że to zdrowszy wariant.

Niestety, tak nie jest. To ta sama sacharoza.

Podobnie jest z cukrem brązowym i syropem z agawy. Mniej kaloryczny jest syrop klonowy - pół szklanki syropu może zastąpić szklankę białego cukru. Bardzo dobry jest ksylitol - naturalny cukier brzozowy. Ma 40 proc. mniej kalorii niż zwykły cukier, jest wolniej wchłaniany, nie tuczy.

Dobrą alternatywą cukru jest Słodki Eryk, słodzik produkowany z kukurydzy w procesie naturalnej fermentacji przy użyciu drożdży. W 70 proc. wygląda i smakuje jak cukier, ale ma zero kalorii. Dlatego polecany jest diabetykom i osobom odchudzającym się. Chroni zęby przed próchnicą.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy