Reklama

Reklama

Prawdy i mity o glutenie

Najważniejsze informacje, które powinnaś znać.

PRAWDA

Osoby cierpiące na nadwrażliwość lub alergię na to białko występujące w zbożach, najczęściej skarżą się na wysypki skórne, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha i głowy.

MIT

Przejście na dietę bezglutenową to tylko kwestia wyeliminowania pieczywa, makaronu i innych składników mącznych. Niestety, nie - gluten może występować w składzie bardzo różnych produktów. Producenci żywności często zagęszczają mąką np. konserwy, ser. Najbezpieczniej sięgać po produkty oznaczone jako bezglutenowe. Logo takiej żywności to przekreślony kłos.

Reklama

PRAWDA

Testy skórne i badania krwi nie dają jednoznacznej diagnozy, czy występuje alergia na gluten. Żeby stwierdzić nietolerancję tego białka, należy po prostu czasowo wyłączyć z diety produkty zawierające gluten. To najlepsza metoda diagnozowana: jeśli nastąpi poprawa - sprawa jest jasna.

MIT

Nietolerancja glutenu zawsze ma podłoże genetyczne. To mit! Może być też wynikiem zbyt częstego stosowania niektórych antybiotyków oraz leków przeciwzapalnych.

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje