Reklama

Zupy na zdrowie

​Jak i z czego je gotować, by dały nam jak najwięcej zdrowia?

Nasze babcie nie wyobrażały sobie bez nich obiadu. W niedziele na stołach królował tradycyjny rosół z kury. Dziś zupy jemy coraz rzadziej. Szkoda, bo to ważny składnik zdrowego jadłospisu dla każdego, od niemowlaka po seniora. Zupy są podstawą wielu diet, np. odchudzającej i oczyszczającej. 

Lekkie, gotowane na wywarach warzywnych lub zmiksowane na krem, mogą jeść rekonwalescenci i osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego (wrzody, refluks, choroby woreczka żółciowego). 

Te tłuste i raczej zawiesiste (gulaszowa, żurek, barszcz biały z kiełbasą, czy ukraiński, a także flaki) i te zaprawiane śmietaną, mąką, zasmażką - nie wszystkim wyjdą na zdrowie. Wprawdzie sycą, ale są ciężkostrawne. Mogą je jeść od czasu do czasu osoby ciężko pracujące fizycznie (np. górnicy) lub intensywnie trenujące.

Reklama

Ostrożnie do jedzenia zup powinni też podchodzić pacjenci cierpiący na przewlekłą niewydolność nerek, osoby dializowane oraz z hiperkaliemią (nadmiar potasu we krwi).

Cierpiącym na dnę moczanową zaleca się wywary warzywne, bez mięsa - do mięsnego wywaru przechodzą bowiem szkodliwe puryny.

Marchawianka

Przy kłopotach z trawieniem (biegunka) - zjedz marchwiankę. Lekko osolony wywar z pomarańczowego korzenia jest lekkostrawny, działa zatwardzająco, łagodzi błonę śluzową jelit i pomaga usunąć szkodliwe produkty przemiany materii. Zawarte w przecierze z marchwi składniki mineralne uzupełniają niedobory powstałe przy rozwolnieniu. Podczas biegunki warto ją podawać dzieciom.

Brokułowa

Zawiera sporo substancji o działaniu antynowotworowym. Najzdrowsza jest zupa krótko gotowana (ok. 20 min) w garnku bez pokrywki. Długie gotowanie zielonych warzyw pod przykryciem powoduje utratę prozdrowotnych substancji. Lekkostrawną brokułową zupę-krem zaleca się w czasie chemio- lub radioterapii.

Pomidorowa

Da nam porcję likopenu oraz potasu, który obniża ciśnienie krwi, zapobiega udarowi mózgu. Zaś likopen ma właściwości przeciwutleniające (usuwa z organizmu wolne rodniki), pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL, chroni przez zawałem serca. Do zupy dodaj gruby makaron razowy lub z twardej pszenicy durum ugotowany al dente, brązowy lub dziki ryż, bądź komosę.

Rosół

Ugotowany na kurze z wolnego wybiegu jest niezastąpiony na przeziębienie. Podczas gotowania uwalnia się do wywaru cysteina (aminokwas wchodzący w skład drobiowego mięsa), która przyspiesza odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Zawarty w bulionie kolagen z mięsa drobiowego wpływa na uelastycznienie naczyń krwionośnych. Dodaj do wywaru ząbek czosnku i świeży imbir - wzmocnisz układ odpornościowy w walce z wirusami i bakteriami.

Jarzynowa

Zupa z marchewki, pietruszki, selera, pora z ziemniakiem, kalafiorem na wywarze z chudego mięsa lub drobiu (bez skórki!) to propozycja dla dbających o linię. Aby była mniej kaloryczna, po ugotowaniu wywar schłodź w lodówce i przed podgrzaniem zbierz widoczny tłuszcz. Śmietanę możesz zastąpić chudym mlekiem.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama