ZDROWIE | Wtorek, 22 grudnia 2020 (11:25)
Pyszne ryby i smakowite pieczenie sprawiają czasami, że trudno się im oprzeć. Jednak o kilka kęsów za dużo może spowodować, że wcale nie będziemy się czuć dobrze. Uczucie ciężkości i problemy trawienne to częsty problem po sutych posiłkach. Na szczęście dobrze przemyślany deser przyniesie ulgę.
1 / 3
Ananas Wystarczy sięgnąć po jeden z owoców, które zawierają enzymy rozkładające białka. Na pewno zauważyliście, że galaretki na bazie żelatyny nie zetną się po dodaniu niektórych owoców? Przyczyną jest właśnie działalność enzymów trawiących białko. Takie owoce mogą zrujnować ciasto z galaretką, ale doskonale sprawdzą się jako przekąska po obfitym posiłku. Ananas zawiera bromelinę, która ułatwia trawienie białek, zapobiega też zaparciom i wzdęciom. Aby wykorzystać działanie bromeliny, należy jeść owoc na surowo. Można dodawać go do sałatek.
Źródło: 123RF/PICSEL