Jak pozbyć się szkodników z roślin

Nawet dobrze zadbane kwiaty mogą nawiedzić niepożądane szkodniki. Walka z nimi wcale nie musi być trudna. Można zastosować do niej naturalne preparaty np. oprysk z mydła.

Istnieją domowe sposoby, aby pozbyć się szkodników
Istnieją domowe sposoby, aby pozbyć się szkodników123RF/PICSEL

Pielęgnacja

Przejrzyj liście kwiatów i sprawdź, czy nie ma na nich pasożytów. Jeśli znajdują się tam, umyj liście za pomocą szmatki nasączonej płynem do naczyń. Zabieg powtarzaj co dwa dni.

Możesz opryskać je również specjalnymi preparatami bakteriobójczymi. Podczas ich stosowania zachowaj ostrożność. Postępuj według instrukcji. Użyj rękawiczek ochronnych i utrzymaj odpowiednią odległość od spryskiwacza.

Jeżeli roślina jest mocno zainfekowana konieczne może być jej przesadzenie. Wyciągnij kwiat z doniczki i wyrzuć ziemię. Dokładnie umyj donicę, możesz też zapobiegawczo opryskać ją środkiem przeciw szkodnikom.

Roślinę umyj pod prysznicem. Gdy jest wrażliwa, wykorzystaj delikatny strumień. Szczególnie zwróć uwagę na korzenie. Sprawdź, czy pozbyłaś się wszystkich pasożytów.

Roślinę wsadź do ziemi, delikatnie podlej. Dobrym pomysłem jest zastosowanie odżywki.

Roztwór z mydła

Szkodników pozbędziesz się stosując oprysk z mydła.

Zetrzyj na tarce 20 g mydła szarego (potasowego) i zmieszaj z litrem ciepłej wody. Obficie spryskaj rośliny.

Dodatkowo przetrzyj liście szmatką zanurzoną w tym roztworze.

***Zobacz także***

Pieczone warzywa z pestoStyl.pl
Czosnek zabija szkodniki, jednocześnie nie niszcząc roślin
Czosnek zabija szkodniki, jednocześnie nie niszcząc roślin123RF/PICSEL

Wywar z czosnku

Miksturę najlepiej przygotowywać w dużym słoiku lub naczyniu z pokrywką. Ząbek czosnku zalej litrem gorącej wody. Zakręć słoik lub nałóż pokrywkę. 

Odłóż wywar w ciemne miejsce na dobę, aby nasiąknęła. Po tym czasie podlej roślinę. Możesz przygotować również większą ilość preparatu, zachowując proporcje.

Wywar z pokrzywy

Pokrzywa odżywia rośliny i przyspiesza ich kwitnienie. 100 gram pokrzyw zalej litrem wody. Gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Poczekaj do wystudzenia, a następnie podlej roślinę i spryskaj liście.

Zobacz także:

Piotr Rubik o czasie kwarantannyStyl.pl
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas