Reklama

Reklama

Królowa łez i jej zastosowanie

Doceniamy jej walory smakowe. Jednak nie zdajemy sobie sprawy, że łupina cebuli może śmiało konkurować z warzywem. Jak maksymalnie wykorzystać to, co stworzyła natura?

Zdrowo i praktycznie

Cebula to bogactwo witamin i minerałów. Sięgaj po nią codziennie, a unikniesz wielu chorób.   

Zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i podnosi dobrego (HDL).

Zmniejsza ryzyko rozwoju wielu nowotworów, m.in. piersi. Szczególnie cenna jest czerwona cebula, ponieważ zawiera bardzo dużo kwercetyny i antocyjanów, które ograniczają wzrost i rozwój komórek rakowych.

Surowa lub duszona pomaga pozbyć się zaparć. Skuteczny jest też wywar z cebuli.

Reklama

Okłady z rozgotowanej cebuli przyspieszają gojenie się wrzodów, czyraków, zmian trądzikowych i ran.

Systematyczne jedzenie surowej cebuli obniża poziom cukru we krwi.

Przy stłuczeniach i obiciach przykładaj surowa cebulę. Obrzęk zniknie. 

Łupiny też mają swoje zalety

Nie wyrzucaj łupin cebuli. Możesz je na kilka sposobów wykorzystać w domu. Oto najciekawsze propozycje. 

Łupiny od cebuli przydadzą się podczas świat. Wrzuć je do garnka z jajkami. Gotuj całość. Skorupka zyska wyjątkowy kolor. Ten sposób ekologicznego farbowania jajek sprawdza się przy robieniu kraszanek. 

Zobacz także: 


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje