Reklama

Reklama

Gotowe na czas

To usprawiedliwienie właśnie straciło ważność. Przeprowadziliśmy test i wiemy.

Dobrze jest jeść dobrze. Nie tylko w weekend lub z okazji świąt, ale na co dzień. Ha, łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, bo żeby gotować smacznie, potrzebne są umiejętności i dużo czasu.że w pół godziny bez wysiłku można przyrządzić pyszny, rodzinny posiłek. Głodni? Czas, start!

Makaron ryżowy z brokułami

 (na 4 porcje)

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 400 g makaronu ryżowego, 500 g brokułów, 400 ml bulionu drobiowego, 4 łyżki oleju arachidowego, 2 ząbki czosnku, 4 łyżeczki mąki kukurydzianej, 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego, odrobina sosu rybnego, odrobina jasnego sosu sojowego, szczypta białego pieprzu, 2 łyżeczki wody, garść uprażonych płatków chili, limonka podzielona na łódeczki, potrzebny będzie wok

Reklama

Umyj brokuły, osusz i podziel na mniejsze cząstki. Jeśli mają liście, posiekaj, sparz i odstaw. Wymieszaj ugotowany makaron z ciemnym sosem sojowym i pieprzem. Rozgrzej wok i wrzuć do niego makaron. Smaż przez 2-3 minuty, dodaj łyżkę lub dwie oleju arachidowego, wymieszaj. Przełóż makaron do miski. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, dodaj obrany i rozgnieciony czosnek, smaż przez 2 minuty na wolnym ogniu. Następnie włóż brokuły i smaż kolejne 2 minuty.

Zalej całość bulionem, dopraw sosem rybnym i jasnym sosem sojowym. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą z dwiema łyżkami wody i połącz z brokułami. Doprowadź całość do wrzenia i smaż jeszcze 1-2 minuty. Na koniec wrzuć makaron i wymieszaj. Rozłóż danie do miseczek i podawaj posypane płatkami chili z dodatkiem cząstek limonki.

Tortille z awokado i papryczką chili

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: 1

Składniki: pół łyżeczki wędzonej papryki, pół łyżeczki mielonego kuminu, pół łyżeczki mielonej kolendry, sól morska, świeżo zmielony pieprz, olej roślinny, 6 małych tortilli twarożek kozi oraz oliwa z oliwek do podania

Na salsę: sok z 3 limonek, 1/4 czerwonej cebuli, 1 ząbek czosnku, 3 dojrzałe awokado, 200 g pomidorków koktajlowych, 1 czerwona papryczka chili 70 ml oliwy z oliwek Wymieszaj paprykę z kuminem, kolendrą i 2 łyżeczkami soli.

Rozgrzej na patelni sporą ilość oleju (ok. 2 cm wysokości) i smaż tortille pojedynczo z obu stron przez ok. 1-2 minuty. Gdy będą chrupiące, ułóż je na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz, oprósz solą i podziel na mniejsze kawałki. Przygotuj salsę. Przekrój awokado na pół, usuń pestkę, wydrąż miąższ i drobno go pokrój.
Obraną cebulę posiekaj w cienkie piórka, czosnek pokrój w drobną kostkę. Przekrój papryczkę chili wzdłuż na pół, usuń pestki i posiekaj ją. Wymieszaj sok z limonki z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i odstaw na 2 minuty. Rozgnieć awokado, przełóż do miski, wrzuć do niej umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wymieszaj.

Wlej sos limonkowy i całość wymieszaj. Podawaj salsę na chrupiących tortillach. Do miseczki nałóż po łyżce twarożku koziego, polej go odrobiną oliwy, posyp pieprzem i solą. Będzie świetny do smarowania tortilli.

Chłodnik marchewkowy z orzechami

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 500 ml bulionu warzywnego, 500 g marchewek 120 g orzechów laskowych, 1 cebula, 2 ząbki czosnku 2 cytryny, 1 łyżeczka octu jabłkowego, drobno posiekana natka pietruszki, kilka liści świeżej mięty, do skropienia oliwa z oliwek

Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłuskaj orzechy i wysyp na blachę. Wstaw do piekarnika na 15 minut, wyjmij, odstaw do ostygnięcia. Z porcji odłóż garść orzechów i posiekaj drobno. Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno. Wymieszaj bulion warzywny z marchewkami, resztą orzechów, cebulą, czosnkiem, sokiem wyciśniętym z cytryn i octem.

Zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do lodówki na 20 minut. Zupę podawaj posypaną posiekanymi orzechami, natką i miętą. Skrop odrobiną oliwy.

Grillowane kotleciki jagnięce z sosem z fety

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: #

Składniki: 8 kotlecików jagnięcych, 70 ml oliwy z oliwek, 2 łyżeczki suszonej mięty, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 cytryna, 2 ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz Na sałatkę: kilka liści sałaty lub roszponki, 1 świeży ogórek, 2 cebulki dymki, pół pęczka koperku 1 łyżka białego octu winnego, 3 łyżki oliwy z oliwek, garść liści świeżej mięty Na miętową fetę: 200 g miękkiego sera feta, 120 g gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego), 1 szklanka suszonej mięty

Wsyp suszoną miętę i oregano do naczynia z oliwą. Obierz czosnek, posiekaj drobno i dodaj do oliwy. Zetrzyj skórkę z cytryny i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj wraz ze skórką do oliwy z ziołami. Dopraw solą, pieprzem, dokładnie wszystko wymieszaj. Natrzyj żeberka tak przygotowaną marynatą i odstaw na 15 minut.

W tym czasie zmiksuj fetę z jogurtem na gładką masę. Dodaj miętę, dopraw odrobiną pieprzu i raz jeszcze zmiksuj. Rozgrzej grill (lub patelnię grillową) do średniego stopnia i ułóż żeberka na kratce. Piecz z obu stron ok. 6-7 minut, pozostaw na 5 minut, by mięso odpoczęło. Przygotuj sałatkę. Umyj ogórek, przekrój wzdłuż na pół i w poprzek na spore kawałki. Posiekaj drobno dymkę. Wymieszaj ocet z oliwą, solą, pieprzem i polej liście sałaty. Dodaj ogórek, dymkę, koperek i miętę. Gotowe żeberka podawaj z sałatą. Sos z fety wlej do miseczek, podawaj obok.

Panierowany dorsz z sosem pietruszkowym i szparagami

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 8 filetów z małych dorszy (każdy po ok. 100 g), 300 g świeżych okruchów chlebowych lub bułki tartej, sól, 3 jajka, 200 g masła klarowanego, pęczek zielonych szparagów, świeżo zmielony pieprz Sos: 2 cebulki szalotki, 1 łyżka kaparów, 1 szklanka drobno posiekanej natki pietruszki, 2 cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek

Rozgrzej piekarnik do 50°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Umyj szparagi, osusz, obierz i odetnij zdrewniałe końcówki. W wysokim, wąskim garnku zagotuj 1,5 l wody i do wrzątku wrzuć szparagi. Gotuj ok. 8 minut, odcedź. W tym czasie wymieszaj okruchy chlebowe lub bułkę tartą z solą i pieprzem. W oddzielnej miseczce roztrzep jajka. Pokrój masło na mniejsze kawałki i rozgrzej połowę na patelni, na średnim ogniu.

Obtaczaj kolejno filety w jajku i okruszkach chleba/bułce tartej, smaż na rozgrzanym maśle z obu stron przez 5-6 minut. Usmażone kawałki ryby ułóż na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz. Włóż dorsza do lekko rozgrzanego piekarnika, żeby nie ostygł. W tym czasie przygotuj sos. Obierz szalotki i posiekaj w kostkę. Posiekaj drobno kapary.

Wyciśnij sok z 1 cytryny, wymieszaj z szalotkami i kaparami. Dodaj natkę, oliwę, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Pokrój pozostałą cytrynę w cząstki. Usmażonego dorsza podawaj z ugotowanymi szparagami, dodatkiem sosu pietruszkowego i cząstkami cytryny.

Tosty z lodami i morelami w syropie

(na 4 porcje)

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: 2

Składniki: 4 grube kromki chałki, 2 jajka, 170 ml mleka szczypta cynamonu, 40 g drobnego cukru, 100 g miękkiego masła, cukier puder, 4 gałki lodów waniliowych Morele w syropie: 200 g drobnego cukru, nasiona z połowy laski wanilii, pół laski cynamonu, 4 morele z puszki lub świeże

Utrzyj cukier z jajkami, mlekiem i cynamonem, do takiej masy włóż kromki chałki i poczekaj, aż dobrze nasiąkną. Następnie odłóż je na osobny talerz. Przygotuj syrop. W garnku wymieszaj 100 ml wody z cukrem, nasionami wanilii, laską cynamonu i zagotuj. Na średnim ogniu mieszaj całość, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Obierz morele i przekrój na pół. Wrzuć do syropu, świeże gotuj przez 5-7 minut do miękkości lub 2-3 minuty, jeśli owoce są z puszki. W tym czasie rozpuść połowę masła na patelni i smaż po 2 kromki namoczonej chałki przez 2-3 minuty z każdej strony. Podobnie smaż pozostałe kromki. Gorące tosty podawaj oprószone cukrem pudrem z dodatkiem lodów i ciepłych moreli w syropie.

Tekst Joanna Lorynowicz

Twój Styl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje