Reklama

Reklama

Gra w zielone

Zobacz, jakie pyszności można wyczarować ze szpinaku!

Knedla ze szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 5-6 czerstwych bułek, 10 dag mąki, 25 dag świeżego szpinaku, 1 cebula, 1 nieduży ząbek czosnku, 2-3 łyżki siekanej zieleniny (natka, szczypiorek), 3 jajka, 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, szczypta tartej gałki muszkatołowej, 1 łyżka masła.

Szpinak opłukać, osączyć, odciąć grube łodyżki. Bułki namoczyć i dobrze odcisnąć.

Cebulę i czosnek posiekać. Zeszklić je na rozgrzanym maśle, dodać szpinak, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę smażyć, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić, aż szpinak zmięknie.

Reklama

Do bułek dodać przestudzony szpinak, mąkę, zieleninę, starty ser i surowe jajka. Wszystko starannie wymieszać i doprawić. Umoczonymi w wodzie rękami formować kuleczki. Gotować na osolonym wrzątku około 15 minut.

Pierogi ze szpinakiem

Składniki na 5-6 porcji: 50 dag mąki, 2 jajka, 2 łyżki oleju, 80 dag świeżego szpinaku, 1 duża cebula lub 2-3 mniejsze, 2 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 opakowanie sera feta, sól, pieprz, szczypta tartej gałki muszkatołowej, szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.

Szpinak opłukać,osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Na 2 łyżkach masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać szpinak, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dusić, aż szpinak zmięknie. Przestudzić.

Zagnieść ciasto z mąki, jajek, 1 łyżki oleju, szczypty soli oraz takiej ilości wody, jaką mąka przyjmie. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na chwilę. Dokończyć robienie farszu: pokruszyć drobno fetę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem.

Wyciąć kółeczka z ciasta, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju około 7 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Roztopić resztę masła, polać pierogi, posypać posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Zupa szpinakowa

Składniki na 4 porcje: pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 litr bulionu lub 2 kostki rosołowe, 3-4 średnie ziemniaki, 1/2 kg szpinaku, mała garść rukoli, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki śmietany, 1 łyżka mąki, sól, ziarenka czerwonego pieprzu, szczypta tartej gałki muszkatołowej.

Kilka listków szpinaku odłożyć do dekoracji, resztę podsmażyć na maśle razem z rukolą. Doprawić solą, zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić, wrzucić na wrzący bulion. Po kwadransie dorzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Szpinak z rukolą zmiksować, połączyć z wywarem warzywnym.

Mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić zupę. Udekorować listkami szpinaku i ziarenkami czerwonego pieprzu.



Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: szpinak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje