Reklama

Reklama

Pyszne różyczki

Jadalne części kalafiora to skrócone, mięsiste pędy kwiatowe, zwane różami. Najczęściej gotujemy je w osolonym wrzątku i podajemy z bułką tartą. Ale kalafior może być znacznie ciekawszy!

Czy próbowałaś kiedyś upiec kalafior? Nie? Zrób to koniecznie, wystarczy pokroić go w grube plastry, polać oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Upieczony na złoto jest pyszną, chrupiącą przekąską. Puree z kalafiora z dodatkiem czosnku może być świetną alternatywą dla ziemniaków. Zresztą, kalafiorowi dobrze w każdym towarzystwie.

Jeżeli odstrasza cię jego zapach przy gotowaniu, dodaj do wody szczyptę cukru. Warto spróbować połączenia z niebieskim serem pleśniowym, ale także z cytrusami. Sięgaj po różne odmiany tego warzywa. W hipermarkecie poza białym, znajdziesz fioletowe, zielone i żółte, dzięki nim zachwycisz współbiesiadników również kolorami posiłku. A ponieważ sezon na kalafiory właśnie się zaczyna, eksperymentuj: piecz, marynuj, zapiekaj i gotuj...

Reklama

To niepozorne warzywo jest bogate w sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K , B1, B2 , B6, C. Warto je jeść gotowane na parze, wtedy traci najmniej cennych składników. Kalafior pomaga zwalczać infekcje wirusowe.

Frykadelki  z kalafiorem

Składniki na 6 porcji: 10 maleńkich różyczek kalafiora, 60 dag mielonego mięsa wieprzowego, 1 duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 1 jajko, 5 łyżek bułki tartej.

Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotuj ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie (powinny zostać lekko twardawe). Odsącz na durszlaku. Pomidory drobno posiekaj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Cebulę dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko, dodaj pomidory i dwie łyżki bułki tartej oraz majeranek i odrobinę zimnej wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

Zwilż dłoń i nabieraj małe porcje mięsa. Rób z niego placuszki, na środku układaj różyczkę kalafiora i oblepiaj go dokładnie mięsem. Formuj frykadelki. Każdą frykadelkę obtaczaj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej (ok. 1/2 cm głębokości). Smaż na nim frykadelki na rumiano. Danie najlepiej komponuje się z zieloną sałatą delikatnie skropioną sokiem z cytryny lub sosem czosnkowym. 

Pod beszamelem

Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 kalafior, 1 cebula, 20 dag gotowanej szynki, 2,5 łyżki masła, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1/4, mleka l 2 łyżeczki bulionu w proszku l listki świeżej bazylii

Przygotowanie: Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 min. Na ostatnie 5 min dodaj różyczki kalafiora. Szynkę pokrój w paski. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę, wyjmij ją, a na maśle podsmaż szynkę, też wyjmij.

Do masła przesiej mąkę, kiedy powstanie jasna zasmażka, dodaj mleko. Zagotuj i wsyp bulion w proszku, gotuj na małym ogniu ok. 5 min ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Ziemniaki, kalafior, szynkę i cebulę wymieszaj i przełóż do naczynia do zapiekania. Zalej sosem. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Udekoruj bazylią.

Kalafiorowe szaszłyki z kurczakiem

Składniki na 6 porcji: podwójna pierś z kurczaka, pół kalafiora, łyżka przyprawy curry, 3 łyżki oleju, po łyżce posiekanej bazylii, mięty i majeranku, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól, 10 dag ryżu dzikiego, 10 dag ryżu basmati.

Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki. Ryże ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój pierś z kurczaka na długie paski o szerokości 1,5 cm. Każdy kawałek mięsa skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem, odstaw. Kalafior oprósz curry. Paski mięsa obsyp posiekanymi ziołami i zwiń w ciasne roladki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian mięso i kalafior. Posmaruj olejem. Włóż do piekarnika rozgrzanego go 200 st. C na ok. 25 min. Podawaj z mieszanką ryżu.

Sałatka z kalafiora i wołowiny

Składniki na 4 porcje: 1/2 kalafiora, sól, pieprz czarny, pieprz czerwony, po strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki, 3 większe dymki, 15 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag pieczonej polędwicy wołowej, łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu.

Przygotowanie: Kalafiora podziel na różyczki i gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 12 min. Odcedź i zostaw do przestudzenia. Dymki oczyść i pokrój w talarki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w cienkie paseczki. Ocet utrzyj z dwoma rodzajami pieprzu i solą. Nie przerywając mieszania powoli dolej oliwę i wsyp posiekany koperek. Odstaw na kilkanaście minut do lodówki. Sos powinien być zimny. W dużej salaterce wymieszaj kalafior, paprykę, plastry polędwicy, dymkę i pomidorki. Bezpośrednio przed podaniem skrop sałatkę sosem. Do dekoracji można użyć świeżych ziół, dobrze komponuje się koperek, szałwia lub tymianek. Posiekane zioła można dodać do sosu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy