Kwiat kalafiora
To prawdziwy król warzyw. Przygotować go można na wiele sposobów.
Składniki na 4 porcje: 1 duży kalafior, 30 dag mielonego mięsa (drobiowego, wołowego), 3 łyżki bułki tartej, 2 jajka, 30 dag pomidorków koktajlowych, biała cebula, marchewka, szklanka bulionu, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek, łyżeczka cukru, vegeta, 100 ml mleka, olej do smażenia.
Przygotowanie: Umyj i obierz marchewkę, zetrzyj na grubej tarce. Dodaj do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż warzywa na rozgrzanym oleju. Gdy marchewka zmięknie, dodaj mielone mięso. Przypraw vegetą i smaż tak długo, aż mięso będzie zrumienione.
Kalafiora oczyść, odetnij kwiat tuż przy łodydze, umyj, osusz, oderwij kilka środkowych różyczek, aby powstało wgłębienie. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i cukrem, wlej mleko. Do wrzątku włóż kalafiora i gotuj około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedź i połóż na dużym talerzu. Masę mięsną wyrób dokładnie z surowym jajkiem i bułką tartą. Następnie dopraw solą, pieprzem, papryką, vegetą oraz majerankiem. Nadzienie przełóż do wydrążonego kalafiora i dokładnie rozprowadź, tworząc kopczyk.
Tak przygotowanego kalafiora umieść w żaroodpornym naczyniu, ułóż wokół niego pomidorki koktajlowe i polej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz 20 minut. Podawaj potrawę w naczyniu, w którym się piekła, ozdobioną listkami świeżych ziół.
Składniki na 4 porcje: 1/2 główki kalafiora, sól, pieprz (czarny i czerwony), żółta, czerwona i zielona papryka, 3 większe dymki, 15 dag pomidorków koktajlowych, 15 dag pastrami lub pieczonej polędwicy wołowej, łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, szczypiorek
Przygotowanie: Pastrami albo pieczoną polędwicę wołową pokrój w średniej grubości plastry. Kalafiora umyj, osusz, podziel na małe różyczki. Wrzuć je do osolonej wody i gotuj około 15 minut - powinny być półtwarde. W tym czasie umyte papryki przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w cienkie paseczki. Cebule dymki umyj, osusz i pokrój w talarki. Gotowego kalafiora wyjmij z wody, odsącz i ostudź.
Przełóż kalafiora do dużej salaterki. Dodaj do niego pokrojoną paprykę, cebulę dymkę oraz opłukane i przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Przygotuj sos. Do szklanki wlej ocet, dodaj sól i dwa rodzaje pieprzu, ucieraj przez chwilę. Następnie wlej oliwę i wsyp koperek. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut. Warzywa i mięso w salaterce polej przygotowanym sosem. Pokrój szczypiorek i posyp nim sałatkę.
Warto wiedzieć. Nie wszystkie kalafiory są białe. W krajach śródziemnomorskich uprawiane są zielone i fioletowe odmiany. Kalafior pomarańczowy wywodzi się z Kanady i zawiera około 25 razy więcej witaminy A niż ten rosnący na naszych polach.
Składniki na 4 porcje: 10 maleńkich różyczek kalafiora, 1 duża cebula, 3-4 kawałki suszonych pomidorów w oleju, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 60 dag mięsa mielonego, 8 łyżek bułki tartej, 1 jajko
Przygotowanie: Różyczki kalafiora gotuj ok. 10 minut w osolonej wodzie (powinny być lekko twardawe). Wyjmij i dobrze osącz na sitku. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego umytą, posiekaną w kostkę cebulę. Roztrzep jajko w szklance i polej nim mięso. Suszone pomidory oraz zioła posiekaj i również dodaj do mięsa. Całość posyp dwiema łyżkami bułki tartej, dolej 3-4 łyżki wody i wyrób jednolitą masę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Każdą różyczkę kalafiora oblep masą mięsną, formując dłońmi frykadelki. Kalafior powinien być całkowicie przykryty mięsem. Na talerz wysyp pozostałą bułkę tartą i dokładnie panieruj w niej kotleciki. Rozgrzej olej na patelni i smaż frykadelki na rumiano z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z zieloną sałatą i listkami świeżej bazylii lub mięty.
Jeśli chcesz, aby danie było dietetyczne, możesz ugotować frykadelki w 1/2 szklanki bulionu z dodatkiem warzyw. Wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj ok. 10 min na małym ogniu. Z pozostałego wywaru po dodaniu koncentratu powstanie sos pomidorowy.