2 kroki do królika ze szpinakiem
Taki królik to idealny obiad dla całej rodziny.
Składniki na 5 porcji: królik, sól, pieprz, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 10 dag masła, 4 gałązki rozmarynu, szklanka bulionu, kilka liści bazylii
Królika oczyść i pokrój. Z obu stron dopraw solą i pieprzem. Następnie posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem i włóż do brytfanny. Cebule pokrój w półtalarki i dodaj do królika. Rozłóż plastry masła i gałązki rozmarynu. Całość wstaw do piekarnika i piecz w 180 °C przez 2 godziny. Po 30 minutach pieczenia wlej bulion.
Liście szpinaku sparz, a następnie wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smaż krótko, najlepiej 3-4 minuty. Dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i posiekaną bazylię. Dla smaku możesz dodać łyżkę gęstej śmietany. Całość zamieszaj i nałóż na talerz razem z królikiem.