Reklama

Reklama

3 ciasta z jabłkami

Idealne na jesień, oryginalne i smaczne ciasta z jabłkami.

Szwedzkie ciasto migdałowo-jabłkowe

Składniki

  • 8 jaj
  • 200 g śmietany
  • 400 g + 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka
  • Sok z 1 cytryny
  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g masła
1. Jajka rozdzielić. Śmietanę zagotować z 200 g cukry, zdjąć z ognia. Do 1/3 śmietany wmieszać żółtka, połączyć z resztą śmietany. Masę ogrzewać przez ok. 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Masę przelać do miski, przykryć folią i ostudzić.

2. Obrane i wypestkowane jabłka pokroić na kawałki. 2 łyżki cukru skarmelizować, dodać sok z cytryny, dodać jabłka, dusić 5 minut, osączyć na sicie.

3. Połowę białek ubić, dodając 100 g cukru. Wmieszać 100 g mielonych migdałów. Ciasto wlać do wyłożonej papierem okrągłej formy (26 cm) piec w 200 st. 18-20 minut.

4. Ciasto wyjąć z formy. W podobny sposób upiec drugi blat ciasta. Płatki migdałowe lekko uprażyć.

5. Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Stopniowo dodawać masę śmietanową. Na dolny blat ciasta nałożyć połowę kremu i kawałki jabłek. Nałożyć drugi blat i resztę kremu. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić na godzinę do lodówki.

Reklama

Szarlotka “Koło fortuny"

Składniki

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • Sok z ½ cytryny
  • 50 g herbatników
  • 75 g brązowego cukru
  • 50 g rodzynek
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • Tłuszcz i mąka do formy
Mąkę, 150 g masła w płatkach, cukier puder, jajko i 1-2 łyżki wody wyrób na gładkie ciasto. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 45 minut w zimne miejsce.

Płatki migdałowe upraż na patelni bez tłuszczu. Roztop 50 g masła. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w cienkie plastry, skrop sokiem z cytryny. Pokrusz herbatniki.

Odłóż 1/3 ciasta. Resztę rozwałkuj na krążek o średnicy 34 cm. Wyłóż nim okrągłą posmarowaną masłem formę (24 cm), dociśnij brzegi (ok. 6 cm), nadmiar ciasta obetnij. Jabłka zmieszaj z herbatnikami, cukrem, rodzynkami i płatkami migdałowymi, umieść w formie, dociśnij.

Pozostałe ciasto rozwałkuj i przykryj nadzienie, sklej brzegi, a powierzchnię lekko ponacinaj. W środku wytnij małą dziurkę. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 st C przez 45 minut. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Tarta "Bukiet róż"

Składniki

  • 200 g mąki
  • 100 g masło
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 12-14 czerwonych jabłek
  • 200 g śmietany
  • 50 g cukru
  • Laska wanilii
  • Opakowanie sosu waniliowego (lub pół opakowania budyniu)
  • Cukier puder
  • Tłuszcz i mąka do formy

1. Mąkę, masło w płatkach, cukier puder, jajko i 3 łyżki wody umieść w misce. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut w zimne miejsce.

2. Jabłka pokrój w cienkie krążki i skrop sokiem z cytryny.

3. Ciasto rozwałkuj na krążek o średnicy 38 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 22 cm. Dociśnij brzegi i obetnij nadmiar ciasta. Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem, przykryj arkuszem papieru do pieczenia, wsyp obciążenie (np. suchy groch) i piecz 10 minut w 175 st. C.

4. Zmieszaj śmietanę, cukier i 2 jajka. Dodaj miąższ z wanilii i sos waniliowy. Pokrojone jabłka uformuj w różyczki, zalej masą śmietanową i piecz w tej samej temperaturze 25-30 minut. Brzegi oprósz cukrem pudrem.

Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje