4 pomysły na dania z jajkami
Zainspirowały nas przepisy ze znamienitych kuchni europejskich.
Składniki na 4 porcje: 100 g masła, 4 żółtka, sok z 1/2 cytryny, sól, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka posiekanego estragonu, 3 łyżki octu, 8 jajek, czarny pieprz, 4 bułki pełnoziarniste, 4 grubsze plastry szynki, tłuczony kolorowy pieprz.
Masło roztopić i lekko przestudzić. Żółtka wlać do metalowej miski i postawić ją na naczyniu z wrzącą wodą. Do żółtek dodać sok z cytryny i, stale mieszając (np. silikonową miotełką), podgrzewać minutę. Doprawić solą i pieprzem. Stale mieszając, wlewać po kropli roztopione masło, aż powstanie gładki, gęsty sos. Pod koniec wymieszać ze śmietaną i doprawić estragonem.
W rondelku zagotować posoloną wodę z octem. Następnie bardzo ostrożnie wbijać całe jajka: białka powinny ściąć się wokół żółtek. Gotować na małym ogniu 3-4 minuty, pilnując, żeby jajka nie złączyły się z sobą. Jajka ostrożnie wyjąć. Plastry szynki poprzekrawać i lekko podpiec na patelni. Bułki rozkroić i podpiec je w piekarniku (tosterze).
Bułki przykryć szynką i układać jajka w koszulkach. Posypać tłuczonym kolorowym pieprzem. Polać ciepłym sosem żółtkowym.
Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 125 ml śmietany kremówki, 60 g sera bałkańskiego, sól, pieprz, 2 cebulki dymki, tłuszcz do foremek.
Żaroodporne miseczki do zapiekania wysmarować tłuszczem (najlepiej prawdziwym masłem). Na dno każdej miseczki wlać nieco śmietany kremówki. Ostrożnie, żeby żółtka się nie rozlały, wbić do każdej miski po dwa jajka.
Jajka posypać pokruszonym serem bałkańskim (może być feta), oprószyć pieprzem i solą (o ile ser nie jest zbyt słony). Piec ok. 15 minut w 180°C. Przed podaniem posypać drobno posiekaną dymką.
Składniki na 4 porcje: 1 pomidor, 4 listki bazylii, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 4 jajka, 50 g kiełków rzodkiewki lub lucerny, pieprz czerwony świeżo tłuczony, sól, listki roszponki.
Pomidor sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski, dodać posiekane listki bazylii, skropić oliwą i octem balsamicznym, lekko posolić, wymieszać. Szklanki lub szklane salaterki wyściełać kiełkami. Wsypać pomidory.
Jajka gotować 4-5 minut. Delikatnie rozbić skorupki i, posługując się łyżką, wyjąć jajka i ułożyć w szklankach na pomidorowej warstwie. Posypać odrobiną tłuczonego czerwonego pieprzu, udekorować roszponką. Rada: jajka można też wbić w sakiewkę zrobioną z folii spożywczej, zawiązać i gotować. Potem wystarczy przeciąć sznurek i wyjąć jajko z folii.
Składniki na 4 porcje: 300 g świeżego szpinaku, sól, 6 łyżek octu, 4 jajka, 50 g tartego parmezanu do posypania, pieprz czarny mielony, natka pietruszki do dekoracji.
Na sos: 40 g masła, 30 g mąki, 150 ml mleka, 50 ml śmietany 12 proc., 100 ml bulionu, 50 g tartego parmezanu, 100 g tartego żółtego sera, np. edamskiego.
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozrzedzić ją mlekiem, śmietaną i bulionem. Stale mieszając, gotować sos około 20 minut. Następnie dodać drobno starty parmezan i żółty ser. Wymieszać, lekko posolić. Przebrać liście szpinaku, usunąć twardsze łodygi. Potem szpinak sparzyć wrzącą wodą. Wyjąć z wrzątku, a kiedy odcieknie, pokroić na mniejsze kawałki.
W rondelku zagotować około 1 l posolonej wody z octem. Jedno jajko ostrożnie wbić do chochelki, a następnie powoli wlać do gotującej się wody z octem. Jajko gotować około 3 minut, aż zetnie się białko. W analogiczny sposób ugotować pozostałe jajka. Żaroodporne miseczki wyściełać szpinakiem (można go lekko posolić). Ułożyć jajka, zalać sosem, oprószyć pieprzem i posypać tartym parmezanem. Wstawić do piekarnika i zapiekać (pod rozgrzanym grillem) około 5 minut. Jajka w miseczkach udekorować natką pietruszki i od razu podawać.