5 pomysłów na doskonałą pizzę w domu
Pizza jest jednym z ulubionych dań Polaków. Zajadamy się nią na obiad, kolację i podczas spotkań ze znajomymi. Wcale nie trzeba jej zamawiać z pizzerii, ponieważ swoją wersję pizzy można przyrządzić samodzielnie. Jak? Podpowiadamy.
Jak pokazuje raport "Talerz Polaka 2015" przygotowany przez PizzaPortal.pl Polacy najbardziej doceniają opcję komponowania własnej pizzy. Możliwość umieszczenia na drożdżowym cieście dowolnych składników sprawia, że każdy może otrzymać danie idealnie odzwierciedlające preferencje smakowe. Dlatego warto od czasu do czasu pokusić się o upieczenie swojej pizzy - po to, by poeksperymentować z nieznanymi dotąd smakami.
Zacznij od ciasta
Sekretem smacznej pizzy jest nie tylko dobór odpowiednich składników, ale przede wszystkim idealnie wyrobione i wypieczone ciasto. Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku aż rozpływa się w ustach. Jednak jak je przygotować, skoro dostępnych jest wiele przepisów?
- Warto mieć świadomość, że receptura to jedno, a wykorzystane składniki to drugie. Trzeba postawić przede wszystkim na jakość, ponieważ w dużym stopniu przekłada się ona na smak drożdżowego spodu - mówi ekspert,Tomasz Michalski z Pizzaportal.pl.
Składniki (na 4 spody):
- 600 g mąki typu 00 (tzw. mąka włoska),
- 365 ml ciepłej (nie gorącej) wody,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Do 1/3 szklanki wody oraz 1 łyżki mąki (odejmij z wyżej wymienionej ilości) wkrusz drożdże, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, by rozczyn wyrósł. Następnie wsyp do miski pozostałą część mąki, rozczyn, oliwę z oliwek oraz sól. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie wyrabiaj ciasto. Gdy stanie się gładkie i elastyczne, odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin. Następnie przykryj je podziurkowaną w kilku miejscach folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki i odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podziel na cztery równe części. Każdą z nich delikatnie rozciągnij na kształt koła (średnica ok. 30 cm, grubość ok. 8 mm) - nie używaj do tego wałka. Umieść placki na blaszce i uformuj rant. W tym czasie nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury lub rozgrzej w piekarniku specjalny kamień do pieczenia (ta wersja jest polecana, by uzyskać pizzę najbardziej zbliżoną do oryginału). Piecz na dolnym poziomie przez kilka minut (im krócej, tym lepiej).
Ważny sos pomidorowy
Smak pizzy zależy również od sosu pomidorowego. Przygotujesz go szybko z passaty pomidorowej doprawionej oregano, solą i pieprzem oraz oliwą z oliwek. Wszystkie składniki umieść w rondlu i gotuj przez ok. 15 minut - aż do uzyskania gęstej konsystencji. Do smaku możesz też dodać odrobinę cukru.
1. Wegetariańska z grillowanymi warzywami
Przygotuj spód do pizzy i sos pomidorowy według klasycznego przepisu.
Pokrój cukinię w plastry, a paprykę na kawałki. Oprósz solą i grilluj przez około 30 minut - aż warzywa zmiękną i pokryją się czarnymi paskami. Następnie jeszcze raz dopraw je solą i pieprzem oraz wymieszaj z niewielką ilością oliwy.
Surowy spód wysmaruj sosem pomidorowym i ułóż wszystkie składniki: plasterki sera mozzarella, połówki pomidorów koktajlowych oraz zgrillowane warzywa. Po kilku minutach pieczenia pizza będzie gotowa.
2. W wersji węgierskiej
Zacznij od przygotowania ciasta i sosu pomidorowego zgodnie z ogólnym przepisem. W tym czasie przygotuj dodatki, dzięki którym pizza nabierze węgierskiego charakteru: pokrojoną w plastry paprykę w 3 kolorach, 1 pomidora, 50 g salami, 50 g boczku, połówkę cebuli, szczyptę papryki w proszku (ostra, słodka lub wędzona).
Na przygotowany spód z ciasta wylej sos pomidorowy i rozsmaruj go równomiernie. Pokryj wierzch plastrami mozzarelli, a następnie ułóż pozostałe składniki. Po upieczeniu posyp odrobiną papryki suszonej.
3. Ze szparagami i szynką parmeńską
Najpierw przygotuj ciasto oraz sos pomidorowy - według powyższych przepisów. Następnie zajmij się dodatkami. Szparagi umyj i odłam twarde końcówki. Wrzuć łodygi do wrzącej wody, gotuj przez ok. 1,5 minuty i od razu przelej je zimną wodą. Przekrój na połówki.
Na ciasto wysmarowane sosem pomidorowym wyłóż pokrojoną w plastry mozzarellę, szparagi oraz plastry szynki.
4. Ze szpinakiem i grzybami
Przygotuj ciasto i sos pomidorowy według klasycznych przepisów, a następnie zajmij się dodatkami. Grzyby dokładnie opłucz i pokrój. Umieść na patelni razem z oliwą z oliwek, wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu przez ok. 2 minuty - aż będą miękkie. Zdejmij z patelni i umieść na niej szpinak - smaż krótką chwilę, aż szpinak puści wodę. Po doprawieniu solą i pieprzem, wymieszaj z grzybami.
Surowy spód wysmaruj sosem pomidorowym i wyłóż pokrojony w plastry ser mozzarella. Na wierzch wyłóż pozostałe składniki i zapiekaj.
5. Pizza pasterska
Przygotuj ciasto i sos pomidorowy według standardowego przepisu. Następnie na tarce o grubych oczkach zetrzyj mozzarellę i oscypka. Ser kozi rozkrusz.
Na wysmarowany sosem spód wyłóż sery i posyp szczypiorkiem. Po upieczeniu udekoruj sporą ilością rukoli (lub innej ulubionej sałaty).
To zaledwie kilka inspiracji kulinarnych, dzięki którym samodzielnie przyrządzona pizza będzie smakować wyśmienicie. Wypróbuj jeden z nich lub stwórz własną wersję tego dania. Baw się w kuchni na własną rękę i łącz składniki ze smakiem!