5 rzeczy, których nie wiesz o winie

Wina pomarańczowe ożywią jesienne wieczory, za to wiosną można spróbować marokańskich win szarych
Wina pomarańczowe ożywią jesienne wieczory, za to wiosną można spróbować marokańskich win szarych 123RF/PICSEL

1. Białe, czerwone, różowe i... pomarańczowe

Kvevri - gliniana amfora używana do produkcji wina
Kvevri - gliniana amfora używana do produkcji wina123RF/PICSEL
Wino pomarańczowe
Wino pomarańczoweStyl.pl

2. Wina naturalne - zdrowe i wegańskie

Trawa i chwasty wśród winorośli po lewej stronie mogą sprawiać wrażenie zaniedbania, ale bioróżnorodność pozwala ograniczyć stosowanie pestycydów. "Zadbana" winnica po prawej nie może sobie na to pozwolić.
Trawa i chwasty wśród winorośli po lewej stronie mogą sprawiać wrażenie zaniedbania, ale bioróżnorodność pozwala ograniczyć stosowanie pestycydów. "Zadbana" winnica po prawej nie może sobie na to pozwolić.Styl.pl

3. Wina tokajskie nie tylko z Węgier

Butelki wina tokajskiego pokryte szlachetną pleśnią Cladosporium cellare
Butelki wina tokajskiego pokryte szlachetną pleśnią Cladosporium cellare123RF/PICSEL

4. Wina się nie soli, ale...

Wina białe powinny być schłodzone do 8-10 stopni C, wina czerwone mogą być podawane w temperaturze pokojowej 16-20 st. C
Wina białe powinny być schłodzone do 8-10 stopni C, wina czerwone mogą być podawane w temperaturze pokojowej 16-20 st. C123RF/PICSEL

5. Starsze nie zawsze znaczy lepsze

Podczas starzenia w beczkach wino ma delikatny kontrolowany kontakt z tlenem, dzięki czemu będzie bardziej odporne na upływ czasu
Podczas starzenia w beczkach wino ma delikatny kontrolowany kontakt z tlenem, dzięki czemu będzie bardziej odporne na upływ czasu123RF/PICSEL
zdjęcie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?