Reklama

5 rzeczy, których nie wiesz o winie

Czy starsze wino naprawdę jest lepsze? Jak schłodzić wino w 5 minut? Czy wino pomarańczowe robi się z pomarańczy? Poznaj ciekawostki o winie i praktyczne rady.

1. Białe, czerwone, różowe i... pomarańczowe

 

Choć w sklepach najczęściej widzimy trzy rodzaje win: białe, czerwone i różowe to na tym paleta win się nie kończy. Wina pomarańczowe nie są produkowane z pomarańczy, ale z białych winogron. Uzyskuje się je poprzez  dłuższe macerowanie skórek  w kontakcie z moszczem- trwa ono od kilku tygodni do roku.

Chociaż na półkach sklepowych i w winotekach pojawiły się całkiem niedawno, trudno nazwać wina pomarańczowe nowinką. Technologia, według której są produkowane liczy sobie tysiące lat i pochodzi z Gruzji, gdzie wina dojrzewały w glinianych amforach kvevri zakopanych w ziemnych kopcach. Podobnie produkuje się je i dzisiaj. Zastosowanie starożytnych technik zobowiązuje, wina pomarańczowe są często (choć nie zawsze) winami naturalnymi nieklarowanymi i niekonserwowanymi. Składniki pochodzące ze skórek czynią wino stabilniejszym, nadają mu specyficzny smak i kolor. Oprócz wspomnianej Gruzji produkowane są także we Włoszech, Słowacji i Słowenii.

Reklama

 


2. Wina naturalne - zdrowe i wegańskie

Eliminujesz ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego, ale kupujesz wina w supermarkecie? Niemal na pewno łamiesz swoją wegańską dietę. Chociaż wina wytwarza się z winogron, przy ich produkcji dopuszcza się całą gamę różnych substancji. Do klarowania wina wykorzystuje się między innymi żelatynę, kurze białko, kazeinę i rybie pęcherze...  Brzmi niezbyt zachęcająco? A to przecież nie wszystko. Środki ochrony roślin, siarczyny, drożdże laboratoryjne, sztuczne enzymy i cały szereg środków chemicznych mający wino wygładzić, wyklarować, utrwalić i usprawnić proces produkcji  - to zniechęca nie tylko wegan, ale i osoby, które nie chcą produktów przesyconych chemią. Na szczęście są producenci, którzy starają się odpowiedzieć na wyzwanie. Winogrona z ekologicznej produkcji, naturalne drożdże, brak konserwantów lub znaczne ograniczenie ich ilości to kroki w kierunku wina naturalnego.

3. Wina tokajskie nie tylko z Węgier

Region tokajski to jedno z niewielu miejsc na świecie, gdzie specyficzny mikroklimat przyczynia się do występowania szlachetnej pleśni, sprawiającej, że winogrona obsychają w kiści. Starannie zebrane, macerowane w młodym winie z określonych szczepów, są sekretem smaku słodkich tokajskich win, które dojrzewają następnie w beczkach przez co najmniej 3 lata. Choć nazwa kojarzona jest  głównie z Węgrami, część regionu leży na terenie Słowacji, gdzie również wytwarzane są doskonałe tokajskie wina.

 

4. Wina się nie soli, ale...

Chcesz szybko schłodzić wino? Umieść je w wiaderku z kostkami lodu i dosyp łyżkę soli. Wino będzie schłodzone po 5 minutach!

5. Starsze nie zawsze znaczy lepsze

Chyba każdy spotkał się z obiegową opinią, że im wino starsze tym lepsze.  W rzeczywistości tylko kilka procent  produkowanych na świecie win zyskuje w wyniku starzenia, część z nich nie powinna być przechowywana dłużej niż 10 lat.

Dlatego wyszukiwanie "starszych" roczników na półkach supermarketów, nie ma większego sensu. To najczęściej wina produkowane metodą reduktywną, przeznaczone do szybkiego spożycia, które nie tylko nie dojrzewają, ale z czasem będą tracić wartości smakowe.

 Kto chce kupić wino nadające się do długiego przechowywania (co wymaga zachowania odpowiednich warunków) lub doświadczyć smaku starzonego wina, powinien uzbroić się w wiedzę i zasięgnąć profesjonalnej porady w sklepie winiarskim.

Iza Grelowska

 

Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy