Absolutna rozpusta!
Fondant czekoladowy. Możesz zamrozić surowe ciasto w kokilkach i upiec, kiedy przyjdzie ochota. Wystarczy dać mu "odpocząć" i piec 5 minut dłużej niż w przepisie.
Przygotowanie
10 dag masła rozpuścić w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę - gdy się roztopi, dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę masła też osobno rozpuścić.
Przygotować 4-6 kokilek. Każdą wysmarować od środka roztopionym masłem bez czekolady, wstawić do lodówki do stężenia, czynność powtórzyć. Gdy masło dobrze zastygnie, oprószyć je przesianym przez sitko kakao.
Jajka ucierać z cukrem do białości. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę i rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ciasto powinna być dość gęste. Przełożyć je do oprószonych kakao kokilek. Naczynia wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu. Piec ok. 10 minut (ciasto musi mieć spieczoną skórkę, ale w środku pozostać płynne). Fondanty wyjąć z piekarnika, odstawić na 2 minuty, postawić w kokilkach na talerzach, oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: