Ach, te ziemniaki!
Książka kucharska zatytułowana "1000 przepisów na dania z ziemniaków" nie wyczerpuje tematu.
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w słonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Następnie zalewamy je wrzącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Do zimnego piure dodajemy mąkę, jajka i kwaśną śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ubijamy sztywną pianę z białka i lekko mieszamy z ciastem ziemniaczanym. Patelnię, najlepiej z wgłębieniami, smarujemy olejem i rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, smażymy placuszki z obu stron, aż się przyrumienią. Podajemy jako przystawkę np. do wędzonej ryby lub, w wersji bardziej wykwintnej, z kwaśną śmietaną i z kawiorem.
Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków 10 dag żółtego sera 5 dag wędzonego boczku 3 jajka 1 cebula 1 łyżka masła, sól, pieprz, kilka gałązek majeranku, olej do wysmarowania foremek.
Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, schłodzić i przecisnąć przez praskę, ser zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Cebulę posiekać drobno, boczek pokroić w małą kostkę. Do przeciśniętych ziemniaków dodawać, cały czas mieszając, żółtka jajek, ser, boczek, cebulę i miękkie masło. Masę doprawić solą, pieprzem i papryką. Na koniec masę połączyć, delikatnie mieszając, z ubitymi białkami. Przełożyć do wysmarowanych olejem foremek i piec w nagrzanym do 180 o C piekarniku przez ok. 30 min.
Przygotowanie: Ziemniaki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą. Gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzamy i mniejsze kroimy na pół, większe na ćwiartki. Boczek kroimy w szersze paski. Obieramy cebulę, pieczarki czyścimy, a pomidorki myjemy. Cebulę siekamy w talarki, a pieczarki i pomidorki kroimy na połowy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim boczek. Wyjmujemy boczek, a na wysmażonym tłuszczu podsmażamy ziemniaki, pieczarki i cebulę. Do podsmażonych warzyw wrzucamy pomidorki i odłożony boczek. Dodajemy sól, pieprz, doprawiamy tymiankiem i podgrzewamy. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Składniki na 4 porcje: 4 duże ziemniaki, 1 łyżeczka kminku, sól, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 mniejsza cebula, 1 ząbek czosnku, 150 g mięsa mielonego wołowego, 40 g szynki, 1 mała czerwona papryka, pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka tymianku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 50 g tartego sera.
Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach prawie do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką kminku. Odcedzamy i studzimy. W tym czasie na patelni rozgrzewany oliwę i rumienimy na niej drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mielone mięso, pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podsmażamy i zestawiamy z ognia. Kroimy wzdłuż ziemniaki i wydrążamy ich środki łyżeczką. Mieszamy z kwaśną śmietaną i dodajemy do masy mięsnej. Ziemniaki napełniamy farszem, posypujemy serem i zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.