Agrest w sernikowym wydaniu
Agrest to owoc, który latem króluje na stołach. W połączeniu z sernikiem na czekoladowym spodzie zachwyci niejedno podniebienie.

Składniki
- półtorej szklanki mąki
- 100 g masła
- 10 łyżek cukru pudru
- półtorej łyżki kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g mielonych orzechów laskowych
- 4 jaja
- 500 g twarogu
- opakowanie budyniu waniliowego
- 300 g czerwonego agrestu
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy 5 łyżek cukru pudru, kakao, masło w kawałkach, mielone orzechy, jajo i siekamy nożem. Następnie krótko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, lekko spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
2. Twaróg mielimy, przekładamy do miski. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do sera, razem z cukrem waniliowym, budyniem, 2–3 łyżkami wody, łyżką cukru pudru i miksujemy. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem na sztywno i stopniowo dodajemy do masy, mieszamy.
3. Agrest oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Każdą jagodę nakłuwamy igłą lub szpilką w kilku miejscach. Prostokątną blachę o wymiarach 20x28 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, łącznie z bokami do wysokości pół centymetra. Przekładamy masę serową, wyrównujemy. Na koniec wciskamy jagody agrestu. Pieczemy około 35 minut w 175ºC.
4. Sernik studzimy około pół godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Ostrożnie wyjmujemy z formy i przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygł. Kroimy na niezbyt grube, długie prostokąty, przekładamy na paterę lub duży talerz. Podajemy do kawy lub herbaty.
Zobacz także: