Reklama

Agrestowo-bezowe

Smak lata.

Składniki:

  • 1 kg zielonego niezbyt dojrzałego agrestu
  • 250 g masła
  • 500 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • 9 jaj
  • 50 g skrobi
  • 325 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • Łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Agrest oczyścić. Masło utrzeć z 200 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać 5 żółtek. Na przemian ze skrobią dodawać pozostałe 4 jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Na cieście ułożyć agrest i posypać 50 g cukru.
Piec w 175 st. C przez 35 minut. 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając 250 g cukru i sok z cytryny. Ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę podnieść do 250 st. C. Bezy nałożyć na ciasto i piec jeszcze 5-10 minut. Można oprószyć cukrem pudrem.

Wypróbuj też:

Reklama


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy