Składniki:
- 1 kg zielonego niezbyt dojrzałego agrestu
- 250 g masła
- 500 g cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- Szczypta soli
- 9 jaj
- 50 g skrobi
- 325 g mąki
- Opakowanie proszku do pieczenia
- Łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- tłuszcz do formy
Agrest oczyścić. Masło utrzeć z 200 g cukru, cukrem waniliowym i solą. Dodać 5 żółtek. Na przemian ze skrobią dodawać pozostałe 4 jajka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem blachę. Na cieście ułożyć agrest i posypać 50 g cukru.
Piec w 175 st. C przez 35 minut. 5 białek ubić na sztywną pianę, dodając 250 g cukru i sok z cytryny. Ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę podnieść do 250 st. C. Bezy nałożyć na ciasto i piec jeszcze 5-10 minut. Można oprószyć cukrem pudrem.
Wypróbuj też: