Agrestowy sernik
To ostatki letnich owoców! Polecamy przepis na delikatny sernik z owocami agrestowca i wiśni.
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka kruszymy w moździerzu lub wkładamy do torebki i wałkujemy. Następnie przesypujemy je do dużej miski. Masło roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu i odstawiamy. Gdy ostygnie, łączymy je z ciasteczkami i mieszamy. Powstałą masą wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez 10 minut.
2. Agrest myjemy i kroimy na połówki. Umyte wiśnie drylujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy je do twarogu razem z esencją waniliową i budyniem w proszku. Ponownie miksujemy. Podpieczony spód zalewamy połową masy i układamy owoce. Zalewamy resztą serowej masy. Pieczemy w 170°C ok. 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach i dekorujemy owocami.
Zobacz także: