Aksamitna zupa krem
Błyskawiczna w przygotowaniu - potrzebujesz zaledwie 20 minut.
Składniki
- po 1 cukinii, kalarepie i cebuli
- 2 szklanki bulionu
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżce masła i oleju
- 2 łyżki śmietany 22 proc.
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 2 kromki chleba żytniego i rzeżucha do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, czosnek, kalarepę i cukinię oczyścić, pokroić. Zrumienić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać sól, pieprz, przełożyć do garnka.
2. Wlać bulion, zagotować, dusić przez około 10-12 minut. Zblendować na gładką masę. Dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na maśle. Zupę podawać w miseczkach posypaną grzankami oraz udekorowaną rzeżuchą.
Zobacz także: