Ale ci się upiecze!
Domowe wypieki będą uwodzić wyglądem i smakiem, jeśli zastosujesz kilka prostych sztuczek cukierników i doświadczonych gospodyń.
Pieczenie wymaga spokoju i cierpliwości.
Wszystkie składniki, których użyjesz do ciasta, powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Mąkę do ciasta należy przesiać, by ją pozbawić wilgoci i dodać jej lekkości.
Nie skąp. Do ciasta używaj składników najwyższej jakości i zawsze świeżych.
Sprzęt i naczynie do ubijania białek muszą być suche. W misce z białkami nie może być ani odrobiny żółtka. Ubijanie ułatwi dodanie odrobiny soli, szczypty mąki ziemniaczanej lub kilku kropli soku z cytryny.
Każde ciasto należy wkładać do piekarnika nagrzanego, nigdy zimnego!
Aby nam nie opadło, wystarczy na ostatnie pięć minut pieczenia podnieść temperaturę w piekarniku o 20 stopni.
Upieczonego ciasta nie wyjmujemy z piekarnika minimum pół godziny.