Reklama

Ale ci się upiecze!

Domowe wypieki będą uwodzić wyglądem i smakiem, jeśli zastosujesz kilka prostych sztuczek cukierników i doświadczonych gospodyń.

Pieczenie wymaga spokoju i cierpliwości.

Wszystkie składniki, których użyjesz do ciasta, powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.

Mąkę do ciasta należy przesiać, by ją pozbawić wilgoci i dodać jej lekkości.

Nie skąp. Do ciasta używaj składników najwyższej jakości i zawsze świeżych.

Sprzęt i naczynie do ubijania białek muszą być suche. W misce z białkami nie może być ani odrobiny żółtka. Ubijanie ułatwi dodanie odrobiny soli, szczypty mąki ziemniaczanej lub kilku kropli soku z cytryny.

Każde ciasto należy wkładać do piekarnika nagrzanego, nigdy zimnego!

Reklama

Aby nam nie opadło, wystarczy na ostatnie pięć minut pieczenia podnieść temperaturę w piekarniku o 20 stopni.

Upieczonego ciasta nie wyjmujemy z  piekarnika minimum pół godziny.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy