Amerykańska szarlotka
Składniki
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- masło i bułka tarta do formy
- mąka do podsypania stolnicy
na nadzienie
- 6 kwaśnych jabłek
- 30 dag śliwek węgierek
- 6 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 jajko
- cynamon
Przygotowanie:
Owoce umyć, osuszyć. Śliwki wydrylować, pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na talarki, skropić sokiem, by nie ściemniały. Owoce oprószyć cynamonem i cukrem, wymieszać.
Zimne masło przesiekać z przesianą mąką i pudrem, dodać żółtka, sok, szczyptę soli, dolać ok. 80 ml wody, szybko zagnieść. Ciasto zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, podsypując mąką. Jedną część rozłożyć w tortownicy (dno i boki) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście rozłożyć przygotowane wcześniej owoce, przesypując je mąką ziemniaczaną. Drugą część ciasta pokroić w pasy, ułożyć na wierzchu, przeplatając, by powstała kratka, docisnąć, brzegi mocno zlepić.
Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC z termoobiegiem. Piec ok. 55 minut.
Zobacz także: