Reklama

Amerykańska szarlotka

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • masło i bułka tarta do formy
  • mąka do podsypania stolnicy

Składniki na nadzienie

  • 6 kwaśnych jabłek
  • 30 dag śliwek węgierek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 jajko
  • cynamon

Przygotowanie:

Owoce umyć, osuszyć. Śliwki wydrylować, pokroić w kostkę. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na talarki, skropić sokiem, by nie ściemniały. Owoce oprószyć cynamonem i cukrem, wymieszać.

Zimne masło przesiekać z przesianą mąką i pudrem, dodać żółtka, sok, szczyptę soli, dolać ok. 80 ml wody, szybko zagnieść. Ciasto zwinąć w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować, podsypując mąką. Jedną część rozłożyć w tortownicy (dno i boki) wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście rozłożyć przygotowane wcześniej owoce, przesypując je mąką ziemniaczaną. Drugą część ciasta pokroić w pasy, ułożyć na wierzchu, przeplatając, by powstała kratka, docisnąć, brzegi mocno zlepić.

Reklama

Wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160ºC z termoobiegiem. Piec ok. 55 minut.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy