Reklama

Amerykańskie ciastka pieguski

Co powiesz na słodycze bez wychodzenia z domu? Wypróbuj przepis na ciastka pieguski, które są proste w przygotowaniu i bez konserwantów.

Składniki

  • 100 g masła
  • szklanka mąki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g czekolady (100 mlecznej i 200 gorzkiej)

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, sodę, cukier wanilinowy i mieszamy. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem ok. 5 minut. Dodajemy jajko i ubijamy kolejne 5 minut. Łączymy z sypkimi składnikami i miksujemy. Wrzucamy posiekaną czekoladę (kostkę kroimy na cztery części) i mieszamy łyżką. 

2. Nabieramy po 2 łyżki masy i formujemy kulki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. 

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy