Amerykańskie ciastka pieguski
Co powiesz na słodycze bez wychodzenia z domu? Wypróbuj przepis na ciastka pieguski, które są proste w przygotowaniu i bez konserwantów.
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, sodę, cukier wanilinowy i mieszamy. W drugiej misce miksujemy masło z cukrem ok. 5 minut. Dodajemy jajko i ubijamy kolejne 5 minut. Łączymy z sypkimi składnikami i miksujemy. Wrzucamy posiekaną czekoladę (kostkę kroimy na cztery części) i mieszamy łyżką.
2. Nabieramy po 2 łyżki masy i formujemy kulki, kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 15 minut w 160°C, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Zobacz także: