Amerykańskie racuchy z borówką
Szukasz pomysłu na śniadaniową odmianę? Polecamy prosty przepis na puszyste racuchy z owocami.

Składniki
na ciasto
- 250 g jogurtu naturalnego
- 3 duże jajka
- 20 dag mąki pszennej
- łyżka proszku do pieczenia
- łyżka masła
- olej
dodatkowe
- syrop klonowy lub miód
- lody np. cytrynowe
- borówki amerykańskie
- mięta
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki wlej jogurt i wbij jajka. Wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej.
2. Dosyp przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ponownie całość wymieszaj, dolewając roztopione, zimne masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dołóż odrobinę jogurtu lub mąki.
3. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Gdy się odpowiednio nagrzeje, ustaw na kilka sekund pierścienie cukiernicze i wlej przez nie równe racuchy. Smaż z obu stron na złoto. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
4. Rozłóż racuchy na talerze w postaci piramidki i polej je syropem klonowym. l Nałóż na nie po kulce lodów i posyp borówkami oraz miętą.
Zobacz także: