Ananasowe łakocie
Ma bardzo oryginalny smak i piękny kolor. Do tego właściwości odchudzające.
Składniki na 4 porcje: 1 mały bardzo dojrzały ananas, 3 łyżki niesolonego masła, 2 łyżki brązowego cukru, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżki likieru kokosowego albo pomarańczowego (niekoniecznie)
Przygotowanie:
1. Ananasa umyj, osusz. Nie odcinaj pióropusza od owocu. Przekrój ostrym nożem pionowo na pół, a potem obydwie połówki przekrój jeszcze raz tak, by powstały ćwiartki owoców z kawałkiem pióropusza. Miąższ delikatnie ponacinaj w poprzek skórki.
2. Masło wrzuć na patelnię, postaw na małym ogniu i lekko podgrzewaj. Uważaj, by się nie przypaliło. Rozpuszczonym masłem posmaruj ananasa, posyp cukrem. Zielony pióropusz zawiń w folię aluminiową, aby nie spalił się w trakcie pieczenia.
3. Ćwiartki ananasa ułóż na rozgrzanym grillu lub włóż do żaroodpornego naczynia i zapiekaj w piekarniku przez 10 minut. Następnie posyp wiórkami kokosowymi i piecz kolejne 10 minut. Polej likierem kokosowym (jeśli danie będą jadły dzieci, zrezygnuj z alkoholu). Przed podaniem udekoruj listkami mięty.
4. W ten sam sposób możesz przygotować ananasa w plastrach lub inne sezonowe owoce. Dodatkiem do deseru może być bita śmietana z cukrem lub lody waniliowe i czekoladowe. Deser podaje się na ciepło lub na zimno.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 345 kalorii
Składniki na 16 porcji: 1 kg białego, tłustego sera lub 4 opakowania homogenizowanego serka waniliowego, szklanka cukru pudru, łyżeczka rumu lub aromat rumowy, 4 łyżki żelatyny, po 5 dag rodzynek, włoskich orzechów i migdałów, 3 plastry ananasa, 8 mandarynek, 3 połówki brzoskwiń z puszki, galaretka malinowa.
Przygotowanie:
1. Ser zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa lub blenderem. Jeśli użyjesz serków homogenizowanych, unikniesz czasochłonnego mielenia. Przełóż ser do miski, dodaj cukier puder i rum (jeśli ciasto będą jadły dzieci, rum zastąp zapachem rumowym). Żelatynę namocz, zagotuj i poczekaj aż wystygnie. Dodaj ją do sera, dokładnie wymieszaj.
2. Orzechy i migdały posiekaj. Mandarynkę obierz ze skórki, brzoskwinie osącz na sicie, pokrój na kawałki. Bakalie i brzoskwinie dodaj do masy serowej, ostrożnie wymieszaj, żeby owoce się nie rozpadły. Wlej masę serową do wąskiej formy, wstaw na kilka godzin do lodówki.
3. Galaretkę przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wstaw ją na pół godziny do lodówki, by lekko stężała. Na wierzchu schłodzonej masy serowej ułóż cząstki mandarynek i półplasterki ananasów, zalej je tężejącą galaretką i wyrównaj szerokim nożem zamoczonym w lodowatej wodzie. Wstaw do lodówki na kolejną godzinę, by galaretka stężała. Podawaj po wyjęciu z lodówki.
Przygotowanie: 50 minut (bez czasu schładzania)
Porcja: 250 kalorii
Składniki na 10 sztuk: 1 świeży ananas, 1 szklanka mąki, 2 jajka, 7 łyżek cukru pudru, 25 ml rumu (niekoniecznie), 3/4 szklanki piwa, szczypta soli, 2 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej przez sito, by ją napowietrzyć. Wsyp ją do rondelka, dodaj do niej jajka i 3 łyżki cukru pudru, odrobinę soli i wszystko dokładnie wymieszaj. Cały czas mieszając, wlewaj stopniowo piwo i łyżkę oleju. Wyrobione na gładko ciasto odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
2. Ananasa umyj i obierz, wykrój z niego twardy środek, a następnie podziel owoc na małe kawałki. Skrop je rumem (jeśli puchatki będą jadły dzieci, nie dodawaj rumu) i posyp cukrem pudrem. Odstaw na 2 godziny.
3. Olej wlej do wysokiego garnka, mocno go rozgrzej. Kawałki ananasa maczaj w piwnym cieście i smaż na rozgrzanym oleju, obracając. Smaż je około 4 minut z każdej strony. Gotowe puchatki z ananasem przełóż na papierowy ręcznik, by je osączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie posyp równomiernie cukrem pudrem.
4. Warto wiedzieć: jak wybrać dobrego ananasa? Cechą dojrzałego ananasa jest słodki, przyjemny zapach wydzielający się z jego dolnej części (u nasady rozety). Inną cechą świadczącą o tym, że ananas jest dojrzały, są łatwo dające się wyrwać liście ze środka pióropusza, przy czym powinny one mieć ładny zielony kolor i świeży wygląd.
Przygotowanie: 40 minut (bez czasu oczekiwania)
Sztuka: 350 kalorii
Składniki na 15 babeczek: 10 dag cukru, 15 dag masła, 30 dag mąki, cukier waniliowy, jajko, żółtko, 2 puszki ananasa w plastrach lub 2 świeże ananasy obrane i pokrojone w plastry, 25 dag cukru, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kilka sztuk pistacji do dekoracji, 2 łyżki dżemu ananasowego
Przygotowanie:
1. Zagnieć kruche ciasto: przesianą mąkę wysyp na blat kuchenny, dodaj rozdrobnione masło, cukier i cukier waniliowy. Energicznie posiekaj dość dużym nożem wszystkie składniki, tak, by powstały drobne grudki. Jajko wbij do ciasta, dodaj żółtko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
2. Wyjmij ciasto i rozwałkuj je przez folię na grubość 5-7 mm - ciasto jeszcze podrośnie w trakcie pieczenia. Foremki posmaruj masłem, wylep dno i brzegi ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 25 minut.
3. Dżem lekko podgrzej, przetrzyj przez sitko. Posmaruj nim środki babeczek. Pozostaw do zastygnięcia. Plastry ananasa pokrój na kosteczki, cukier rozgrzej w rondelku, aż nabierze złotego koloru. Kawałki ananasa wkładaj do karmelu, potrzymaj chwilę, aby całe nasiąknęły karmelem. Wyjmij do osuszenia i ostygnięcia.
4. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Skarmelizowanego ananasa powkładaj do babeczek, udekoruj każdą rozetką śmietany i pistacjami.
Przygotowanie: 90 minut
Sztuka: 420 kalorii