Reklama

Angielskie racuchy

Śniadanie po królewsku? Polecamy przepis na pyszne, puszyste racuchy śniadaniowe. Koniecznie dodaj do ciasta odrobinę drożdży!

Składniki

  • 175 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • pół łyżeczki cukru pudru
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • olej rzepakowy
  • metalowe obręcze do nadania kształtu
  • cukier puder
  • dowolne owoce lub dżem

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, następnie wlewamy je do mąki. Mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

2. Mieszamy 100 ml ciepłej wody z sodą i solą. Przelewamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Przykrywamy miskę i czekamy 20 minut. Smarujemy olejem wnętrze metalowych obręczy i patelnię. Pierścienie kładziemy na rozgrzanej patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na wys. ok. 2 cm. Smażymy ok. 5 minut, aż placuszek się zarumieni i utworzą się dziurki. Odwracamy obręcz, lekko nożem odkrawamy brzegi i 2 minuty podsmażamy z drugiej strony. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami lub jemy z dżemem

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy