Angielskie racuchy
Śniadanie po królewsku? Polecamy przepis na pyszne, puszyste racuchy śniadaniowe. Koniecznie dodaj do ciasta odrobinę drożdży!

Składniki
- 175 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- pół łyżeczki cukru pudru
- 175 ml ciepłego mleka
- 100 ml letniej wody
- ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki soli
- olej rzepakowy
- metalowe obręcze do nadania kształtu
- cukier puder
- dowolne owoce lub dżem
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z drożdżami. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier, następnie wlewamy je do mąki. Mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiego ciasta. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mieszamy 100 ml ciepłej wody z sodą i solą. Przelewamy do wyrośniętego ciasta i mieszamy. Przykrywamy miskę i czekamy 20 minut. Smarujemy olejem wnętrze metalowych obręczy i patelnię. Pierścienie kładziemy na rozgrzanej patelni. Chochlą nakładamy ciasto do obręczy na wys. ok. 2 cm. Smażymy ok. 5 minut, aż placuszek się zarumieni i utworzą się dziurki. Odwracamy obręcz, lekko nożem odkrawamy brzegi i 2 minuty podsmażamy z drugiej strony. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami lub jemy z dżemem
Zobacz także: