Apetyt na ciepłe, słodkie kluseczki
Są wyjątkowo smaczne, proste w przygotowaniu i niezwykle szybko znikają z talerza.
Składniki na 4 porcje: 30 dag jabłek, 4 dag masła, 50 dag ugotowanych ziemniaków, 5 dag cukru pudru, 20 dag mąk, sól, jajko, 2 dag bułki tartej, łyżeczka cynamonu
1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w ósemki i usuń gniazda nasienne. Każdą cząstkę podziel jeszcze w poprzek na pół.
2. W wysokim garnku zagotuj wodę z solą. Na maśle zrumień bułkę tartą połączoną z połową cynamonu. Z przepuszczonych przez praskę ziemniaków, mąki oraz jajka zagnieć ciasto. Podziel je na 2-3 części.
3. Z jednego kawałka ciasta uformuj wałek i ostrym nożem podziel go na równe części. Każdą cząstkę ciasta spłaszcz dłonią, na środku układaj kawałek jabłka, posyp go szczyptą cynamonu. Następnie zalepiaj starannie ciastem, formując okrągłe knedle.
4. Wrzucaj knedle na osolony wrzątek, a zaraz po ugotowaniu wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące. Polej je masłem z bułką tartą oraz cynamonem i oprósz cukrem pudrem.
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 505 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 50 dag tłustego twarogu, 3 duże ziemniaki, 2 jajka, 2/3 szklanki (ok. 15 dag) mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki (15 dag) masła, 5 łyżek bułki tartej, trochę mąki do oprószenia stolnicy
1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, wystudź, a następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Twaróg także przepuść przez maszynkę, po czym dodaj do ziemniaków. Do tego wbij jajka i wsyp obydwa rodzaje mąki. Z tych składników zagnieć ciasto.
2. Gdy będzie już dość spójne i gładkie, podziel je na kilka części. Po jednym kawałku układaj na oprószonej mąką stolnicy i formuj z ciasta wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Lekko spłaszcz wałeczek szerokim nożem. Tępą stroną noża zrób na całej długości wzorek w kształcie kratki. Następnie ciasto pokrój w niewielkie romby. Rozwałkuj kolejną porcję ciasta, formując wałek i powtórz pozostałe czynności.
3. W garnku zagotuj osoloną wodę. Kluseczki wrzucaj na wrzątek. Gotuj je do wypłynięcia, po czym za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij i starannie odcedź z nadmiaru wody. Nie trzymaj klusek we wrzątku ani chwili dłużej, bo zaczną się rozpadać.
4. Na patelni roztop masło, wsyp na rozgrzany tłuszcz tartą bułkę i - lekko mieszając - zrumień. Kluseczki przełóż na ogrzane talerze i od razu podawaj polane masłem z tartą bułką.
Przygotowanie: 55 minut
Porcja: 630 kilokalorii
Składniki na 4 porcje: 2 duże marchewki lub 3 nieco mniejsze, 2 jajka, 2 szklanki mąki
Na sos: 6 łyżeczek majonezu, sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, 2 owoce kiwi, 1-2 łyżeczki cukru pudru
1. Marchewki umyj, obierz lub oskrob, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych otworach. Do startej marchwi wbij całe jajka, dodaj mąkę. Ze składników starannie wyrób gęste ciasto.
2. Jeśli ciasto okaże się zbyt miękkie, dodaj trochę mąki (może to być pół łyżeczki mąki ziemniaczanej). Gdy będzie za twarde, najlepiej jest dodać jeszcze trochę (1-2 łyżki) startej marchewki.
3. Tych kluseczek nie krój nożem na równe i kształtne cząstki, lecz rwij palcami. Im bardziej ich brzegi będą nieregularne i poszarpane, tym lepiej. Najlepiej jest urywać kawałki ciasta dłońmi zwilżonymi zimną wodą.
4. W szerokim garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Kluseczki wrzucaj na wrzątek i gotuj ok. 10 minut. Na raz wrzucaj tylko tyle, aby każda swobodnie pływała. Jeśli jednocześnie będzie się ich gotowało zbyt dużo, mogą się w garnku posklejać.
5. Kiwi obierz jak najcieniej ze skórki, kilka plasterków odłóż do dekoracji, resztę pokrój w kostkę. Blenderem zmiksuj majonez, sok świeżo wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz pokrojone kiwi. Skosztuj, czy sosu nie trzeba dosłodzić. Jeśli tak, dodaj 1-2 łyżeczki cukru pudru. Ciepłe kluski polej sosem, udekoruj plastrami kiwi i od razu podawaj.
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 490 kilokalorii
Składniki na 8 porcji:
Na ciasto: 1/2 kg mąki, 2 małe jajka, szczypta soli, 2 łyżki oleju, szklanka ciepłej wody, wiórki czekolady do posypania
Na farsz: szklanka mleka, 3 czubate łyżki kaszy manny, 2 małe pomarańcze, 4 łyżki miodu, niewielki kawałek (1 cm) imbiru, szczypta soli, 3 łyżki oleju
Na sos czekoladowy: 1/2 tabliczki czekolady, łyżeczka rumu lub kilka kropli aromatu rumowego
1. W garnku zagotuj mleko ze szczyptą soli. Aby się nie przypaliło, opłucz garnek wodą i odrobinę zostaw na dnie. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę i gotuj ją do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie kaszę przykryj i odstaw do ostygnięcia.
2. Pomarańcze dokładnie umyj i obierz ze skórki, miąższ pokrój drobno. Następnie przesmaż je na mocno rozgrzanym miodzie z dodatkiem startego imbiru. Część pomarańczy odłóż do dekoracji, resztę połącz z kaszą.
3. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto. Następnie je rozwałkuj i wycinaj kwadraty. Na każdy nakładaj po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiaj, unosząc rogi do góry. Wrzucaj je na gotującą się wodę z dodatkiem soli i 3 łyżek oleju. Pierogi gotuj kilka minut.
4. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, połącz z rumem. Przed podaniem polej pierogi sosem, udekoruj pomarańczami i posyp wiórkami czekoladowymi.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 560 kilokalorii
Świat i Ludzie 2/2012